ForFarmers

Nieuws Kwartaalcijfers

ForFarmers haalt meer winst uit minder voer

1 Mei 2020 - Wouter Baan - 2 reacties

Hoewel de voerafzetcijfers van ForFarmers opnieuw een veer laten, zit de winst na een mindere periode weer in de lift. Naar eigen zeggen is dit het resultaat van kostenbesparing. Het beursgenoteerde veevoerconcern waagt zich door de coronacrisis niet aan prognoses voor de rest van dit jaar.

De operationele winst (Ebitda), een belangrijke parameter voor beleggers, stijgt over kwartaal 1 met maar liefst 44%. De brutowinst gaat met 4,4% omhoog. Verdere financiële kengetallen worden niet genoemd. ForFarmers dankt de stijging aan lagere kosten. De maatregelen werpen klaarblijkelijk de vruchten af. Zo werd in het Verenigd Koninkrijk een fabriek gesloten, terwijl in Nederland de productie van biologish veevoer geclusterd werd bij dochteronderneming Reudink in Lochem.

De cijfers kunnen gezien worden als een trendbreuk, gezien de nettowinst vorig jaar onderuit schoot tot een schamele €17,7 miljoen. Ook 2018 was geen topjaar, mede door diverse inkoopmissers op de grondstofmarkten. En om geen klanten te verliezen, nam het beursgenoteerde veevoerconcern het verlies zelf.

Krimp op thuismarkt
Volgens topman Yoram Knoop was er in het afgelopen jaar geen sprake meer van ongunstige inkoopposities. Ook is de CEO in zijn nopjes met een betere mix van producten. Toch zal de vlag in Lochem niet uitgaan, want de afzetcijfers zijn niet rooskleurig. De totale voerafzet daalde met 5,3% en dat is toch een behoorlijke hap uit het volume. Het verkochte mengvoervolume zakte met bijna 4%. 

Vooral in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk loopt de afzet terug. In Duitsland en Polen verliepen de voerverkopen stabiel. Op de thuismarkt is de kleinere veestapel de oorzaak van teruglopende afzetcijfers.

Geen prognoses
Hoe ForFarmers de toekomst aanvliegt, is nog ongewis. Aanvankelijk zou dit voorjaar een nieuwe strategie worden gelanceerd, maar vanwege de coronacrisis is dit op de lange baan geschoven. Door de coronacrisis onthoudt het veevoerconcern zich ook van prognoses voor de rest van dit jaar, zoals veel beursgenoteerde bedrijven momenteel doen. In het persbericht zegt Knoop dat corona tot op heden nog geen impact heeft gehad op de kernprocessen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Allee 1 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10887034/forfarmers-haalt-meer-winst-uit-minder-voer]ForFarmers haalt meer winst uit minder voer[/url]
Beursannalisten voorspellen een dalende koers voor de langere termijn...
agrifurby 1 Mei 2020
de toegenomen winst voor de aandeelhouders wordt opgebracht door de klanten via te hoge voerprijzen en door het afvloeiende personeel. ergo diegene die het "succes" mochten betalen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden