Schuttert

Interview Johan Schuttert

Schuttert: Rendement in varkens kan nog hoger

14 Mei 2020 - Chanti Oussoren

Handelshuis Schuttert start per 1 juli in samenwerking met voeradviseur Jan Kippers een eigen voeronderneming. In een interview met Boerenbusiness vertelt Johan Schuttert over de reden van deze stap en de ambities van de onderneming.

Waarom de keuze voor een overstap naar voer?
“Wij hebben zelf een aantal boerderijen en willen graag kortere lijnen. We zien dat soms niet alles even soepel loopt. Met de combinatie van goed voer en de juiste advisering willen we het saldo in de varkenshouderij naar een hoger plan tillen. Zowel bij de vermeerdering als bij de vleesvarkenshouders zijn stappen te maken, maar dat begint natuurlijk bij een goede big”

“Op 2 punten zien wij mogelijkheden. Allereerst moet het saldo omhoog, sommige ondernemers laten daarin nog teveel liggen. Dat heeft te maken met het technisch resultaat, maar ook met de daarbij behorende afzet. Met de afzet van slachterijen richting verschillende landen horen ook verschillende wensen. Hierbij komt de juiste expertise en regie kijken, die lijnen willen we korter maken. Zo kan het technische resultaat van de bedrijven beter worden en meer aansluiten op de afzet."

Hoe is de samenwerking met Jan Kippers tot stand gekomen?
“Wij hebben Jan Kippers een tijdje geleden zelf benaderd. We hebben het met elkaar al eens gehad over hoe de toekomst eruit gaat zien, dit vanuit het handelsperspectief maar ook vanuit het voerperspectief. Wij hebben een hoge pet op van Jan Kippers omdat hij als jonge vent al veel ervaring heeft op verschillende vlakken. Al pratende zijn we samen tot dit idee gekomen."

"Het voer zal onder de handelsnaam 'Kippersvoeders' geproduceerd worden. De eerste stap is om het voer van onze eigen 6 boerderijen over te zetten. Daarin zitten alle facetten: de zeugen, de biggen en de vleesvarkens. Het idee is om eerst de eigen boerderijen te voorzien, en daarna eventueel ook anderen.”

Welke ambities heeft u?
“Hoe groot we precies willen worden hebben we eigenlijk niet naar elkaar uitgesproken. Het idee is om te beginnen bij onze eigen boerderijen en wellicht zitten er in ons eigen klantenbestand ook ondernemers die de begeleiding kunnen en willen gebruiken.”

Tot slot: hoe kijkt u als handelaar naar de enorme prijsval op de varkens- en biggenmarkt?
“Op dit moment is de situatie als gevolg van de coronacrisis natuurlijk zeer vervelend. Het belangrijkste is dat de processen wel gewoon door kunnen gaan. We komen van hoog dus de boeren die technisch goed gedraaid hebben, die hebben wel iets vet op de botten. Het kan best tijdelijk voor minder geld gebeuren, maar de processen moeten wel door kunnen lopen. Als er op een gegeven moment meer slachthuizen gaan sluiten, dan gaat er een ophoping plaatsvinden in de keten. Laten we hopen dat dat niet gebeurt. We moeten door deze moeilijke periode heen, maar ik verwacht wel dat er op den duur weer positiviteit gaat komen.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden