Nieuws Coronavirus

GGD: 'ook personeel Van Rooi Meat wordt getest'

25 Mei 2020 - Wouter Baan

Van de 43 onderzochte dierenartsen en assistenten die kort geleden bij Van Rooi Meat in Helmond hebben gewerkt, zijn 3 mensen positief getest op het coronavirus. Deze uitslag is voor de GGD reden om alle medewerkers van de varkensslachterij te gaan testen. 

Aanvankelijk vond de GGD dit niet nodig, omdat er geen aanleiding was om te denken dat het virus bij Van Rooi Meat in Helmond zou rondwaren. De testuitslag onder de keurmeesters werpt echter een ander licht op de zaak. Een woordvoerder van de GGD zegt dat later vandaag (25 mei) aanvullende informatie bekend wordt gemaakt, bijvoorbeeld wanneer er getest gaat worden. De testresultaten zijn normaal gesproken binnen enkele dagen bekend. 

Nadat het coronavirus vorige week bij Vion in Groenlo was geconstateerd, besloot de GGD om ook andere slachthuizen in ons land onder de loep te nemen. De medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) switchen tussen de verschillende slachthuizen en dat vergroot de kans op versprijding. 

Spanning loopt op
De spanning op de Nederlandse varkensmarkt is ondertussen om te snijden. Gevreesd wordt dat het varkensaanbod snel ophoopt, wanneer een tweede grote slachtlocatie in Nederland stil komt te vallen. In de Verenigde Staten zorgden uitbraken in slachterijen voor grote problemen in de vleessector, waardoor miljoenen varkens moesten worden geruimd.

Reactie NVWA
De NVWA laat desgevraagd weten dat toezichtwerkzaamheden bij Van Rooi Meat in Helmond en andere slachterijen voorlopig doorgang blijven vinden, mits de richtlijnen van het RIVM worden gehandhaafd. Dat de werkzaamheden bij Vion in Groenlo wel werden gestaakt, had volgens de woordvoerder te maken met het feit dat daar wel 'erg veel medewerkers' besmet waren. Om precies te zijn: 147 van alle 657 medewerkers.

Als de testresultaten bij Van Rooi Meat ook dergelijke hoge besmettingsaantallen uitwijzen, kan het zijn dat de medewerkers van de NVWA ook hier de werkzaamheden om wille van hun veiligheid neerleggen. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden