Shutterstock.com

Nieuws Wederopbouw

China zet alle zeilen bij voor hogere vleesproductie

12 Juni 2020 - Jorine Cosse

Jarenlang wilde de Chinese regering niets weten van grootschalige bedrijven aan de rand van steden. Er werden verschillende plannen bedacht om de bestaande stallen te verplaatsen. Inmiddels is het tij volledig gekeerd, de regering heeft besloten voedselzekerheid boven het milieu te verkiezen.

Door de uitbraak van de Afrikaanse Varkenspest in 2018 verloor de Aziatische grootmacht bijna de helft van haar eigen varkensstapel. Om toch aan de vleesvraag van haar bevolking te kunnen voldoen, moesten er grote hoeveelheden vlees geïmporteerd worden. Inmiddels is het land weer op weg naar herstel en lijkt niets de wederopbouw van de varkensstapel nog in de weg te staan. Ook de negatieve houding van de regering tegenover grootschalige bedrijven aan de rand van steden niet.

Bejing
Om de gehele bevolking weer te kunnen voorzien van varkensvlees, streeft de grootmacht er naar om nog dit jaar de productie weer op het oude niveau terug te brengen. Om dit voor elkaar te krijgen worden er door het hele land nieuwe stallen geplaatst die uiteindelijk ruimte bieden voor 200 miljoen varkens.

Alleen al rond de stad Bejing worden 11 nieuwe stallen geplaatst. Zo komt er op slechts 70 kilometer van het stadscentrum een stal waar jaarlijks 60.000 varkens geproduceerd worden. Iets verder van de stad komt een varkensflat die jaarlijks garant staat voor een productie van 150.000 varkens. In dezelfde omgeving worden nog eens 6 varkensbedrijven opnieuw opgebouwd en uitgebreid.

De stallen worden relatief dicht langs de rand van de stad geplaatst. Hierdoor komen er problemen om de hoek kijken die de regering eigenlijk wilde voorkomen door de stallen te verplaatsen, zoals hoge kosten om uitvloeiing van de stallen in de grond en het water te voorkomen.

Terug naar normaal
In eerste instantie streefde de Chinese regering er naar om tussen 2015 en 2017 alle grote bedrijven die zich aan de rand van grote steden bevonden te verplaatsen. Na de uitbraak van de Afrikaanse Varkenspest in 2018 verloor dit project zijn urgentie.

Inmiddels wil 's werelds grootste varkensvleesconsument zo snel mogelijk haar eigen productie weer op het oude niveau terugbrengen. Hiervoor moeten alle zeilen bijgezet worden en mogelijke problemen aan de kant geschoven: Dus ook de plannen om geen grote bedrijven meer aan de rand van grote steden toe te laten.

De regering heeft deze versoepeling plaats laten vinden om regio's en provincies zo de mogelijkheid te bieden om een minimum productie te kunnen garanderen. Ieder gebied moet nu een bepaalde hoeveelheid varkensvlees gaan produceren om landelijke productie te laten stabiliseren en voedselzekerheid te bieden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden