Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Minister wil gemaakte kosten op Tönnies verhalen

22 Juni 2020 - Jorine Cosse

De corona-uitbraak bij de Duitse vleesgigant Tönnies zorgt voor veel onrust in het district Gütersloh in de deelstaat Nordrhein Westfalen. Niet alleen vanwege de angst voor een tweede golf, maar ook om de kosten die het met zich meebrengt. Daarom vraagt deelstaat minister van arbeid, Hubertus Heil, Tönnies nu om op te draaien voor de kosten.

Vorige week woensdag (17 juni) kwam het nieuws naar buiten dat de hoofdlocatie van het vleesconcern Tönnies gesloten werd omdat er honderden medewerkers besmet bleken met het coronavirus. Inmiddels is het aantal besmettingen opgelopen tot 1.331 gevallen uit 5.899 testen.

Kosten
De minister wil Tönnies aansprakelijk stellen voor alle kosten die in het district gemaakt zijn door de bewoners van de regio. Hoewel hij gelooft dat het bedrijf zijn best doet om verspreiding te voorkomen en beperken, wil hij niet afwijken van zijn lijn om regels na te leven. Deze lijn volgde Heil namelijk ook bij eerdere zaken in Baden-Württemberg, Bad Bramstedt en bij Westfleisch. Heil motiveert de aansprakelijkheid door te wijzen op het maatschappelijk verantwoord ondernemen in een sociale markteconomie waar onder andere gezondheid en naleving van regels centraal staan.

Niet alleen de medewerkers en de bedrijfsleiding krijgen te maken met kosten, ook de omgeving moet kosten maken om een tweede golf te voorkomen. Daarbij wordt varkenshandelaren opgedragen geen varkens meer te leveren aan de locatie, een flinke aderlating voor de varkenssector in Noordwest-Europa.

Maatregelen
Net als in Nederland worden de huishoudens van de slachthuismedewerkers onder een vergrootglas gelegd. Er zijn dan ook harde maatregelen aangekondigd. Zo doet de regering nu invallen bij verschillende huizen met de douane-veiligheidsinstantie om te kijken wat de huidige stand van zaken is. Volgens Heil is het belangrijk dat er iets gaat veranderen in het systeem. Ook vindt hij dat er een einde moet komen aan de vele huisjesmelkers en het daar bijkomende uitbuiten van mensen. Deze uitbuiting leidt namelijk naar verscheidene gezondheidsrisico's, zoals nu gebleken is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Vleesconcern Tönnies wil uitbreiden naar Afrika

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden