Shutterstock

Nieuws Canada

Canadese wet beschermt veehouder tegen activisten

23 Juni 2020 - Jorine Cosse - 4 reacties

In de Canadese staat Ontario is een wet aangenomen die veehouders in die staat moet beschermen tegen dierenactivisten. Daarnaast is het maximum bedrag van de boetes verhoogd naar $15.000 (CAN).

Terwijl dierenactivisten in Nederland er met een slappe boete vanaf komen als ze bij stallen inbreken, gaat de Canadese staat Ontario een aantal stappen verder. Inmiddels is er een wet in het leven geroepen die bescherming moet bieden aan veehouders, hun families en andere belangrijke werkvormen in de vee- en voedselindustrie.

Wet
De wet genaamd Security from Trespass and Protecting Food Safety (bescherming tegen ongewenst betreden van eigendom en bescherming van voedselveiligheid) werd op 17 juni geïntroduceerd en zoekt een balans tussen het accepteren van vreedzame protesten en het beschermen van veehouders, hun families, slagers, slachthuismedewerkers, en andere beroepsbeoefenaars binnen de veehouderij en aanverwante sectoren.

Met de nieuwe wet wordt vooral extra bescherming geboden aan veehouders, iets waar de activisten niet van gediend zijn. Volgens hen zorgt deze wet ervoor dat dierenmishandeling in veehouderijen en slachthuizen uit de schijnwerpers haalt. Nu is het zo dat de veehouderij in Ontario (en in vele andere landen) scherp gereguleerd wordt door wetten en regels. Veehouders volgen strikte gedragscodes om gezondheid, veiligheid en welzijn van al het vee te garanderen.

Veiligheid
Volgens de Ontario Federation of Agriculture (OFA) komt het steeds vaker voor dat indringers (dierenactivisten) zichzelf toegang verlenen tot bedrijfsgebouwen, stallen en verwerkingslocaties. Dat de eigenaar, zijn familie en werknemers zich hierdoor onveilig voelen, lijkt ze niet te deren. Evenmin lijkt het tot ze door te dringen dat ze hiermee de dieren stress bezorgen en de voedselveiligheid in gevaar brengen. Om ervoor te zorgen dat het aantal inbraken en ongewenste bezoeken af neemt is de wet in het leven geroepen, daarbij is de boete verhoogd van $10.000 Canadese dollar naar $15.000.

Het is overigens niet gek dat de overheid optreed. De agri-food sector is van groot belang voor de staat Ontario. In totaal werken er meer dan 837.000 inwoners op veehouderij- of verwerkingsgerelateerde bedrijven. Daarbij draagt deze sector per jaar voor meer dan $47 miljard bij aan de economie in de staat.

Nederland
In Nederland heerst er nog altijd een andere aanpak. De dieractivisten in Boxtel kregen een boete van €600 opgedragen, die ze betaalden waarop ze weer vrij waren om te gaan. Daarbij zijn deze activisten zwaar gesubsidieerd. Vrijdag (19 juni) diende de zaak van konijnenhouder Henk Oonk uit Vragender zich aan. Hij betrapte twee dierenactivisten op heterdaad toen zij zijn stallen waren binnengedrongen. De indringers kregen ieder een boete van €200 die ze betaalden, waarna ook zij vrij waren om te gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Vrij grof 23 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10887971/canadese-wet-beschermt-veehouder-tegen-activisten]Canadese wet beschermt veehouder tegen activisten[/url]
Komen ze hier aan met 200 euro boete en een foei.
Bij betrappen, doodmeppen, de kofferbak in en in een kanaal dumpen die lui
vanaf hier niet verder 23 Juni 2020
Daar worden boeren nog gewaardeerd, hier is het net als in het verleden, alleen zijn wij werkende volgens de regelgeving, zo slecht bezig dat we binnenkort allemaal een strafblad hebben, en zo niet meer naar het buitenland kunnen
Frits 23 Juni 2020
die werkloze droeftoeters van een “activisten” zouden zich moeten schamen, dat ze zich zo debiel gedragen naar nette boeren die een eerlijke boterham willen verdienen. te triest voor woorden
Kjol 24 Juni 2020
Canada is een echt land om te boeren, wie kan moet daar naar toegaan als ze de volgende generatie een toekomst wil geven.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden