Eigen foto

Nieuws Stikstof

Gelderland koopt voor 20 miljoen boeren uit

24 Juni 2020 - Wouter Baan - 13 reacties

Gelderland gaat voor een vliegende start om de stikstofdepositie omlaag te brengen. Nog deze zomer komt de grootste provincie van het land met extra maatregelen, bovenop het landelijk beleid. Voor 2020 komt €40 miljoen beschikbaar, waarvan de helft bestemd is om stoppende boeren uit te kopen of bedrijven te verplaatsen. Extern salderen staat de provincie voorlopig niet toe.

Voor een gebiedsgerichte aanpak wordt de provincie in 3 delen opgeknipt: de Veluwe, Achterhoek en de Rijntakken. De beoogde stikstofreductie, die momenteel nog wordt doorgerekend, is allereerst bedoeld om de natuur te herstellen. Ook komt er een Gelderse stikstofbank, bedoeld om maatschappelijke- en economische ontwikkelingen op gang te houden.

Stoppersregeling voor kalverhouders
Vanuit Den Haag is er een landelijke opkoopregeling voor varkensbedrijven, maar niet voor kalverbedrijven die rijk vertegenwoordigd zijn op de Gelderse zandgronden. Daarom gaat de provincie met kalverhouders in gesprek om te polsen hoe zij in de wedstrijd zitten. Hierbij wordt gekeken in het vinden van andere verdienmodellen tot bedrijfsbeëindiging.

Voor innovatie wordt €10 miljoen beschikbaar gesteld. Om bedrijven te verplaatsen of stoppende boeren uit te kopen is €20 miljoen gebudgetteerd. Ook gaat er geld naar de bouwsector. De Gedupeerde Staten geven aan het belangrijk te vinden dat Gelderse boeren toekomst hebben. De provincie streeft naar een duurzame, natuur inclusieve landbouw. Wat ze daar precies mee bedoelen, is niet duidelijk.

Voorlopig niet extern salderen
In toenemende mate tonen bedrijven (ook buiten de provincie) interesse om stiktofruimte van Veluwse boeren te kopen, maar het provinciebestuur geeft te kennen extern salderen voorlopig niet toe te staan. Dit uit vrees voor ongewenste leegstand, verloedering van het landschap en onvoldoende ontwikkelruimte voor blijvende boeren. Hiervoor moet eerst een oplossing worden gevonden, alvorens extern salderen wordt toegestaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
Ex 24 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10887986/gelderland-koopt-voor-20-miljoen-boeren-uit]Gelderland koopt voor 20 miljoen boeren uit[/url]
Dit extern salderen tegenhouden, zogenaamd uitkoop te voorkomen,
Lijkt vooral voor eigen belang van de politiek. Over de rug van de boeren. De politiek wil goedkoop stikstof om huizen te bouwen en industrie terreinen ontwikkelen.
Aw 25 Juni 2020
Elke bedreiging is een kans om met een gevulde portemonnee op een ander plek op te schalen.. Tenzij je een huismus bent.
Abonnee
betweter 25 Juni 2020
voor 20 miljoen koop je niet veel
250 ha

dan is potje leeg
schoenmakers 1 25 Juni 2020
Als de overheid je wegjaagt blijf je berooid achter, alleen voor bouwgrond hebben ze de concurrentie van projectontwikkelaars en dan moeten ze wel
jan 25 Juni 2020
Als ze je stallen voor n goede prijs willen hebben kun je op je niet warme grond toch nog lekker akkerbouwen. Dan heb je t in de winter lekker rustig
schoenmakers 1 25 Juni 2020
Bij mij willen ze mijn grond moedwillig onder water zetten, wat kan ik dan nog akkerbouwen?
jan 25 Juni 2020
rijst of zeewier
gegroeit 28 Juni 2020
Aw schreef:
Elke bedreiging is een kans om met een gevulde portemonnee op een ander plek op te schalen.. Tenzij je een huismus bent.
zo is het maar net ,bij elk probleem kijken of er kansen zijn!
Alleen wordt het in nl wel duur en moet je mss over de grens kijken.
Eigen kerktoren is niet heilig
schoenmakers 1 28 Juni 2020
Als door het overheids beleid je ver onder de marktprijs moet weggeven, is een beter woord als verkopen, blijven er weinig kansen over!
jan 28 Juni 2020
Nou Schoenmakers 1 daar geloof ik niks van. Als de overheid je wegkoopt krijg je voor de grond minimaal de marktwaarde. En als een projectontwikkelaar dat doet een lot uit de loterij
schoenmakers 1 28 Juni 2020
Jan, jij wordt mijn onderhandelaar, 5% bied ik
schoenmakers 1 28 Juni 2020
Voor mij is het wel duidelijk, de overheid moet je nooit mee te maken krijgen, niet als buurman, niet als handhaver, niet als vergunningverlener, gewoon nergens, ze zijn in afpersen erger als de ergste Maffia
Slot 28 Juni 2020
Klopt, we hebben tenslotte ook een feodaal gezag. U betaald aan de koning die nakomeling is van willem1. In ruil daarvoor krijgt u wel een beetje terug. Voor zover ik weet heeft alleen friesland een vrije periode gekend.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden