Shutterstock

Nieuws Chinese varkenssector

Angst voor pandemie door nieuw varkensvirus

30 Juni 2020 - Jorine Cosse - 3 reacties

Chinese onderzoekers hebben een nieuw soort influenzavirus in de varkenspopulatie ontdekt die mogelijk voor een nieuwe pandemie kan zorgen. Het virus is overdraagbaar op de mens en is gerelateerd aan de Mexicaanse Griep, die in 2009 een pandemie veroorzaakte.

Het virus, genaamd G4, lijkt op het H1N1 virus, beter bekend als de Mexicaanse griep, die in 2009 een pandemie veroorzaakte. G4 is ontdekt in een onderzoek dat van 2011 tot 2018 plaatsvond, melden internationale media. Onderzoekers namen neusuitstrijkjes van 30.000 varkens in slachthuizen. Hieruit werden 179 varkensgriep virussen gevonden, waarin het G4-virus als meest infectieus naar voren kwam. Een symptoom van G4 is onder andere ademhalingsproblemen.

Besmette bevolking
Het grootste deel van de 179 virussen zijn nieuw. De onderzoekers hebben vervolgens de virussen getest op fretten, iets wat vaker gebeurt omdat de symptomen die en fret heeft op virussen het meest gelijkwaardig zijn aan die van de mens. Uit deze testen bleek dat de fretten de meest heftige symptomen kregen van het G4-virus. Daarnaast komt naar voren dat de immuniteit die mensen krijgen van de seizoensgriep geen bescherming biedt tegen G4.

Dat de immuniteit niet werkt, bleek uit bloedtesten die gedaan zijn bij verschillende slachthuismedewerkers. 10,4% van alle geteste medewerkers bleek al besmet te zijn met het virus. Daarnaast bleek 4,4% van de geteste bevolking ook al besmet te zijn met het virus. Dat het virus overdraagbaar is van dier naar mens is dus bewezen, er is alleen nog geen bewijs dat het ook van mens naar mens overdraagbaar is.

Impact op Nederland
Ondanks de angst voor een nieuwe pandemie heeft het voor Nederland geen directe uitwerking. Er wordt vrijwel geen varkensvlees vanuit China naar ons land geïmporteerd, waardoor de kans klein is dat het via consumptiegoederen binnenkomt. Mocht het zo lopen dat China door deze ziekte weer varkens moet gaan ruimen, dan kunnen Nederlandse varkenshouders daar mogelijk wel van profiteren. Dit omdat de vleesvraag dan waarschijnlijk weer aantrekt.

Toch is het wel een situatie om in de gaten te houden, vooral wanneer blijkt dat het virus van mens op mens overdraagbaar is. Dat is wel gebleken bij het huidige coronavirus.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
yep 30 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10888057/angst-voor-pandemie-door-nieuw-varkensvirus]Angst voor pandemie door nieuw varkensvirus[/url]
wie zoekt, zal iets vinden.....
Abonnee
jan 30 Juni 2020
Vliegverkeer zo snel mogelijk aan banden is het enigste wat helpt.

1 Juli 2020
Je kunt wel merken dat investeringsmaatschappijen overstapt zijn van investeren in duurzame energie en klimaat naar farmacie en pandemie.

Het nieuws wordt weer gestuurd richting een nieuwe bangmakerij.

Dus krijg je de kans allemaal volop inversteren in nieuwe farmaceutische bedrijven.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden