Shutterstock

Inside Varkens

Iets meer lucht op overvolle varkensmarkt

17 Juli 2020 - Wouter Baan

Nu er bij de Duitse marktleider Tönnies weer mag worden geslacht, kan de sector een vervelend hoofdstuk afsluiten. De aanbodproblemen zijn daarmee echter nog niet verdwenen. Wat betekent dit voor de DCA Beursprijs 2.0?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tönnies is gisteren (16 juli) weer van start gegaan met het slachten van varkens. Je zou kunnen spreken van een valse start. Dieractivisten boycotten de slachterij nogal gewelddadig en de autoriteiten in Duitsland legden het slachtproces om andere redenen ook nog tijdelijk stil. De verwachting is dat het vleesconcern de komende weken langzaam weer kan opschalen. Dit komt het extreem ruime varkensaanbod in Noordwest-Europa ten goede, al is daar nu nog weinig van te merken.

Grote achterstanden
Handelaren 'klagen' dat vleesvarkens nauwelijks te plaatsen zijn en dat de levergingsachterstanden groot zijn. Er worden daarom vleesvarkens naar Spanje verkocht, al is dat niet uit weelde. Dat de aangeboden partijen op de Internetbeurs wekelijks niet verhandeld worden, is bovendien veelzeggend. Toch overheerst het gevoel dat het ergste achter de rug is. Wel heeft de markt waarschijnlijk enkele weken nodig om zich te resetten.

Over de situatie op de vleesmarkt doemen wisselende geluiden op. Waar de ene slachterij spreekt over verbeterde afzetmogelijkheden voor de hammen en bacon spreekt de ander over aanhoudende prijsdruk. In elk geval is er nog geen witte rook voor de slachterijen die sinds enkele weken worden geconfronteerd met een exportban naar China en naar verluidt gaat dit ook nog wel even duren.

Stabiele DCA Beursprijs
Een hogere varkensprijs is voorlopig niet reëel, evenmin als verlagingen. Zodoende blijft de DCA Beursprijs 2.0 staan op €1,33 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs voor levende varkens blijft onveranderd op €1,05 per kilo. In tegenstelling tot voorgaande weken is de notering nu niet voorlopig, maar definitief.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden