Shutterstock

Nieuws Varkens

Varkensprijzen in Brazilië stijgen naar recordhoogte

28 Juli 2020 - Chanti Oussoren

De Braziliaanse varkensprijzen zitten al enige tijd in de lift. De toenemende vraag naar varkensvlees en een beperkt aanbod hebben de prijzen inmiddels zelfs naar een recordniveau doen stijgen.

De gemiddelde prijs voor varkensvlees in juli is in de deelstaat Santa Catarina, de voornaamste leverancier in Brazilië, met maar liefst 40% gestegen tot 6,18 Braziliaanse real per kilo, omgerekend circa €1,04 per kilo. Hiermee bereikt de gemiddelde prijs het hoogste niveau sinds 18 jaar. Ook in de zuidelijke staat Parana is de prijs fors toegenomen. Met een stijging van 42% wordt een prijsniveau 6,05 Braziliaanse real, omgerekend €0,99 per kilo bereikt. Ter vergelijking, in mei bedroeg de varkensprijs daar €0,59 op het dieptepunt.

De Braziliaanse productie van varkensvlees heeft tijdens de coronacrisis slechts beperkt kunnen draaien door het sluiten van slachthuizen in verband met coronabesmettingen onder het personeel. De capaciteit liep daardoor hard terug, maar de vraag naar varkensvlees is niet minder geworden. Volgens het Center of Advanced Studies in Applied Economics (CEPA) hebben de varkensvleesprijzen mede daarom nieuwe records bereikt.

Beperkt aanbod
Volgens CEPA heeft de opheffing van de lockdown in het land ervoor gezorgd dat de lokale vraag behoorlijk is toegenomen. De uitvoer van varkensvlees in het land is echter sterk gebleven en het binnenlandse aanbod bleef beperkt, wat de prijzen fors heeft doen stijgen.

Over de eerste 3 weken van juli lag de export van Brazilië hoger dan vorig jaar. Volgens het Foreign Trade Secretariat werd er 53.200 ton varkensvlees geëxporteerd, een gemiddelde van 4.100 ton per dag. Vorig jaar bedroeg het daggemiddelde over de gehele maand juli 2.700 ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden