Shutterstock

Nieuws Afrikaanse Varkenspest

Krijgt België de AVP-vrije status terug?

21 Augustus 2020 - Erik Colenbrander

Mogelijk nog eind dit jaar herwint België haar Afrikaanse varkenspest-vrije status. Dat meldt de Waalse minister van Bossen, Céline Tellier. Het is inmiddels een jaar geleden dat het laatste besmette karkas van een wild zwijn werd gevonden.

Als er geen nieuwe gevallen van besmette everzwijnen worden gevonden, zal België aan het einde van het jaar de status van varkenspestvrij terug kunnen krijgen. Deze status maakt export naar landen buiten de EU opnieuw mogelijk.

Bosbouw weer toegestaan
Minister Tellier heeft de maatregelen die van kracht waren deze week versoepeld. Tegelijkertijd benadrukt ze de noodzaak om waakzaam te blijven. Het blijft verboden om zonder ontheffing buiten de boswegen en paden te gaan. Ook is het nog steeds verboden om 's nachts in het bos te zijn, vanwege de voortdurende nachtelijke jacht gericht op het terugdringen van de everzwijnenpopulatie.

Bosbouw is met een eenvoudig verkrijgbare vergunning wel weer toegestaan en jagers mogen vanaf 15 september in de besmette zone het vizier weer richten op andere soorten dan wilde zwijnen. Ook het bezoek aan een woning of tweede verblijf wordt gemakkelijker. Schoenen moeten worden gedesinfecteerd na elke trip buiten de wegen, maar de rest van de gebruikte uitrusting - gereedschap, machines en voertuigen- hoeven niet langer na gebruik te worden gedesinfecteerd.

Twee jaar geleden
Op 13 september 2018 verloor België de Afrikaanse Varkenspest vrije status na het vaststellen van de eerste besmettingen bij wilde zwijnen in de buurt van Etaille, in het zuiden van de provincie Luxemburg. Vanuit het uiterste zuiden van Wallonië breidde de ziekte zich in de loop van de maanden westwaarts en noordwaarts uit, maar sinds april 2019 is de toestand stabiel en werden er nog maar weinig nieuwe besmettingen bij everzwijnen vastgesteld. De laatste bevestigde besmetting op een vers kadaver dateert van 11 augustus 2019. Nadien werden nog wel 6 gevallen gevonden maar deze werden enkel bevestigd op gevonden beenderen van everzwijnen die verschillende maanden voordien gestorven waren.

Veel lagere varkensprijzen
De vondst van Afrikaanse Varkenspest had tot gevolg dat de varkensprijzen in België structureel lager bleven dan elders. Vorig jaar was de Vlaamse biggennotering van de Vaex varkenshandel gemiddeld €10-15 per big lager dan de DCA Best Piglet Price. Voor Vlaamse slachtvarkens werd volgens de VAEX notering in 2019 gemiddeld 35-50 cent per kilo geslacht gewicht minder betaald dan de prijzen die de DCA Beursprijs 2.0 geslacht hanteerde.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden