Vion Food Group

Inside Varkens

Vion fine-tuned de koers op Nederlandse varkensmarkt

15 September 2020 - Wouter Baan - 2 reacties

Vion heeft de varkensprijs voor deze week met €0.08 verlaagd tot €1,44 per kilo. Daarmee wordt de prijsrichting op de Nederlandse varkensmarkt, die sterk wordt beïnvloedt door de vondst van Afrikaanse varkenspest bij onze oosterburen, een beetje meer duidelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daags nadat een met Afrikaanse varkenspest besmet dier in Duitsland is gevonden, werd duidelijk dat de varkensprijs in Duitsland hierdoor flink is geraakt. De VEZG-notering kelderde met €0,20 tot €1,27. Ook in Nederland is flinke prijsdruk ontstaan, maar tegelijkertijd kunnen wij nog steeds naar China en andere lucratieve Aziatische landen exporteren. Misschien nog wel meer dan voorheen, nu Duitsland (een belangrijke leverancier) de toegang is ontzegd. Op de Europese vleesmarkt is ook druk ontstaan, omdat Duitse slachterijen grote volumes op de markt dumpen.

Reset Nederlandse markt
Deze cocktail aan factoren dwingt ook tot een reset van de Nederlandse noteringen. Eind vorige week was de prijsrichting in Nederland echter nog heel wazig. Sommige marktpartijen opteerden voor een verlaging van €0,15, anderen vonden een correctie van een paar cent voldoende. De DCA Beursprijs ging uiteindelijk met €0,05 terug, met de opmerking dat deze notering een voorlopige indicatie is. Woensdagavond wordt definitief de balans opgemaakt. Met de verlaging van €0,08 blijft Vion in het midden staan tussen negatieve en mildere scenario's.

Nu is de vraag hoe andere Nederlandse slachterijen (Van Rooi, Compaxo, Westfort en Pali) gaan reageren. Kiezen zij de voorlopige lijn van de DCA Beursprijs, volgen zij Vion, of gaan ze verlagingen van Duitse proporties doorvoeren? Veel daarvan zal afhangen hoe de Duitse markt woensdagmiddag gaat reageren. Een verdere Duitse verlaging is niet onwaarschijnlijk, maar onveranderd zal de marktsituatie in het kader van meer rust ongetwijfeld beter doen. 

Kritiek op Duitse verlaging
Opmerkelijk zijn de kritieken die in Duitsland zijn losgebarsten op de flinke prijsverlaging. Fuss, een slachterij en vleesverwerker in de deelstaat Beieren, blijft leveranciers €1,47 per kilo betalen. De prijsverlaging van €0,20 wordt door het bedrijf als onnodig gezien. Tönnies geeft aan dat een snelle stabilisatie van de markt noodzakelijk is. Het grootste vleesconcern van Duitsland ziet vooral heil in het overtuigen van de Chinezen dat een importstop overdreven is, gezien AVP bij 1 wild zwijn is vastgesteld.
Vanwege de maatregelen is het bovendien onwaarschijnlijk dat het virus opduikt op Duitse varkensbedrijven. Of China gehoor geeft aan de oproep, lijkt niet waarschijnlijk. Het land kondigde zaterdag resoluut aan Duits varkensvlees voorlopig te weren. Bij voedselissue's wordt vaak het zekere voor het onzekere genomen. 

In andere grote Europese varkenslanden zien we een gespreid beeld. De Deense coöperatie Danish Crown heeft de notering omgerekend met 7 cent verlaagd tot €1,38. De Spaanse notering blijft stabiel, maar dat is logisch. Spanje importeert noch exporteert levende varkens van of naar Duitsland, in tegenstelling tot Nederland en Denemarken. Het Belgische Danis beraadt zich nog op een te nemen stap.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden