Shutterstock

Inside Varkens

Biggenafzet loopt spaak door gebrek aan vraag

29 September 2020 - Wouter Baan

De afzet van biggen blijft een zeer lastige aangelegenheid, waardoor de DCA BestPigletPrice het opnieuw niet droog houdt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland is de vraag flink teruggevallen. Naarmate de weken verstrijken, loopt het aanbod verder op. De afzet van biggen loopt daardoor spaak. De stabiele varkensprijzen doen daar niets aan af.

Duitse vraag teruggevallen 
De teruggevallen Duitse vraag uit zich ook in de exportcijfers. In week 38 (de week na de constatering van AVP) zijn er 69.950 Nederlandse biggen in Duitsland afgezet. Dit is het op 1 na laagste aantal van dit jaar. De verminderde Duitse vraag resulteerde die week wel in hogere afzetcijfers in onder meer Spanje en België. In totaal werden die week 128.000 biggen geëxporteerd, wat op zichzelf niet per se weinig is. Hier zit wel een 'maar' aan, want de exportprijzen staan zwaar onder druk.

Om de vraag aan de praat te houden, moet de prijs het ontgelden. Op de vrije markt wordt namelijk weinig voor een big betaald. Binnen de vaste koppelingen gaat de afzet ook stroperig, maar zijn de problemen beduidend minder groot.

BPP omlaag
Ondanks dat de Duitse vraag zeer matig is, kan de Duitse VEZG-notering blijven staan op €27 per big. In Nederland pleit de varkenshandel voor een verlaging van de DCA BestPigletPrice die zodoende €0,50 zakt tot €24,50. Het is wachten tot er meer plaatsingsruimte komt, mogelijk kan dat komen wanneer slachterijen ook op zaterdag gaan slachten.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden