Shutterstock

Analyse Varkensslachtingen

Slachtcijfers varkens in september bovengemiddeld

30 Oktober 2020 - Jorine Cosse

In vergelijking met het 5-jarig gemiddelde zijn er bovengemiddeld veel varkens geslacht afgelopen september. De dieren zijn daarbij nog altijd relatief zwaar, terwijl het vleespercentage juist laag is. Hoe komen deze ontwikkelingen tot stand?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vanaf de eerste week van september zetten de slachtaantallen zich af tegen het gemiddelde. De stijging loopt tot week 39 vrij gestaag, maar zet in week 40 opeens een flinke stap naar boven. In de laatste week werden 327.000 varkens geslacht tegenover 309.000 in het 5-jarig gemiddelde. De stijging van deze week is waarschijnlijk uit te leggen aan de hand van het oplopende aantal aanvragen om op zaterdag te mogen slachten.

Ruim varkensaanbod
In week 35 liet de NVWA weten dat het aantal aanvragen om op zaterdag te mogen slachten fors toenamen. De verzoeken werden zoveel mogelijk ingewilligd, een uitkomst voor het ruime varkensaanbod in ons land. Op dat moment lieten onder andere Vion en Compaxo al weten op zaterdag te gaan slachten.

Een bijkomende ontwikkeling op dat moment was de exportban van China op Duits varkensvlees, waardoor er deuren open gingen voor andere Europese landen. Zo ook voor Nederland. De vleesafzet zat op het Aziatische continent goed mee en ook binnen Europa was het geen drama, ondanks dat Duitsland nadrukkelijker aanwezig was. Het vlees van de geslachte varkens kon op dat moment relatief makkelijk verhandeld worden.

Wisselend vleespercentage
Waar het slachtgewicht van de varkens over 2020 stabiel boven het 5-jarige gemiddelde blijft bewegen, heeft het vleespercentage daar meer moeite mee. De zwaarste varkens in kwamen in week 40 bij de slachthuizen aan. Gemiddeld wogen de dieren 99,9 kilo, dat is ruim 3 kilo zwaarder dan het 5-jarig gemiddelde die week.

Bij het gemiddelde percentage vlees is er dus weinig stabiliteit te bekennen. Waar dit percentage in augustus weer 2 weken bij het gemiddelde wist aan te sluiten, viel het vervolgens in september terug onder het gemiddelde. Relatief gezien is het verschil zeer klein, zo noteerden de varkens over september gemiddeld stabiel op een vleespercentage van 59%, terwijl het gemiddelde slechts zo'n 0,2% hoger is in deze weken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden