Shutterstock

Inside Varkens

Varkensprijzen schieten alle kanten op

11 November 2020 - Wouter Baan

We wisten dat de varkensmarkt in nevelen gehuld was. Dat de verschillen in mutaties in de loop van de week echter zo groot zouden uitpakken, had waarschijnlijk niemand voorspelt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen vrijdag, toen de DCA Beursprijs 2.0 onveranderd noteerde, was reeds bekend dat het zwaard van Damocles boven de markt hing. Het extreem ruime aanbod van veelal zware vleesvarkens, in combinatie met de steeds stroevere vleesafzet, was de varkensmarkt te veel geworden. De vraag was eind vorige week niet of, maar met hoeveel slachterijen in hun prijszetting omlaag zouden gaan. 

Grote verschillen
Nu, een paar dagen later, kunnen we concluderen dat eensgezindheid in de slachterij-noteringen ver te zoeken is. Daar waar Vion maandag met 8 cent verlaagde, houdt Van Rooi Meat het bij min 5. Compaxo op hun beurt zette de notering terug met €0,10. En om het nog waziger te maken: vanuit Duitsland, waar de prijsdruk ook hevig zou zijn, kwam een onveranderde varkensprijs. De VEZG-notering bleef woensdagmiddag staan op €1,27 per kilo.

DCA Beursprijs 2.0
Op basis van de opgaven van varkenshandelaren daalt de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens deze week met €0,07 tot €1,27 per kilo. De prijs van levende varkens levert €0,06 tot €0,98 per kilo. De markt heeft waarschijnlijk nog een paar weken nodig om zich op de lagere niveaus te settelen.

Opmerking vanuit DCA-Markets: Voor het samenstellen van de DCA Beursprijs 2.0 en ook de DCA BestPigletPrice ligt de totale verantwoording bij de eigenaar van de noteringen en dat is DCA. Suggesties dat andere partijen hierbij zijn betrokken of via een constructie een vinger in de pap zouden hebben bij het definitief maken van de DCA noteringen is bezijden de waarheid. Via de link onderaan dit artikel wordt u doorverwezen naar de toelichting en treft u ook de specificaties aan van in dit geval de DCA Beursprijs 2.0 noteringen.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden