Shutterstock

Nieuws Van Loon Group

Integraal ketenconcept voor varkensvlees gestart

26 November 2020 - 1 reactie

Vleesverwerker Van Loon Group en dochteronderneming Best Star Meat zijn samen met verschillende ketenpartners een integraal ketenconcept voor varkensvlees gestart. Het concept draagt de naam 'Varken op z'n Best'. Inmiddels hebben 16 varkenshouders zich aangesloten.

Met het concept willen de betrokken partijen naar eigen zeggen de kwaliteit van het varkensvlees optimaliseren door de keten transparant, duurzaam en stuurbaar te maken. Op deze manier zou de CO2-footprint van de aangesloten varkenshouders met 50% gereduceerd kunnen worden, aldus Van Loon Group. De regie van het concept ligt bij Best Star Meat, onderdeel van Van Loon Group.

Gesloten keten
Inmiddels hebben 16 varkenshouders zich aangesloten bij 'Varken op z'n Best'. De integrale aanpak in het concept richt zich op 3 elementen: kwaliteitsmanagement, duurzaamheid en keteninformatiesysteem. De varkenshouders die zich aangesloten hebben werken met vaste genetica, bijhorende voerplannen en moeten maximale focus op hygiënemanagement leggen.

Naast Van Loon Group en Best Star Meat werken onder andere voerleveranciers AgruniekRijnvallei en De Heus Voeders mee aan het concept, net als fokkerijorganisaties PIC en Topics Norsvin. Daarnaast zijn dierenartsenpraktijken De Varkenspraktijk en AdVee dierenartsen aangesloten. Het idee is dat door het verbinden van belangrijke schakels in de keten het hele proces rondom de varkenshouderij geoptimaliseerd wordt. Dit zorgt er volgens Van Loon Group uiteindelijk voor dat de varkenshouder zijn rendement kan verbeteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
V23 26 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10890187/integraal-ketenconcept-voor-varkensvlees-gestart]Integraal ketenconcept voor varkensvlees gestart[/url]
Let op dat ketensamenwerking en een integrale aanpak niet betekent: een verplichten afname van (vaak onnodige) producten of diensten en het betalen van andermans faalkosten. Het allergrootste probleem voor boeren is dat toeleveranciers en afnemers hun faalkosten doorschuiven naar de boer. De periferie heeft zijn eigen verdienmodel altijd met stip boven aanstaan dat is bebaseerd op volumehandel, verkopen van overbodige producten of diensten en hun eigen faalkosten doorschuiven naar een ander. Wanneer de boer alleen op hoefde te draaien voor zijn eigen faalkosten zouden de verdiensten al goed zijn. Dit zou voor een boer ook de motivatie moeten zijn om over te gaan op ketensamenwerking. We gaan nu een tijd tegemoet waarbij door de vele stoppers boeren metname aan de toeleveranciers kant voordeel kunnen behalen in de onderhandeling dat moet niet, te niet gedaan worden door voor die tijd een ketensamenwerking aan te gaan.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Varkensvleesproductie Duitsland krimpt bijna 12%

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox