Shutterstock

Nieuws Varkens

Protesten in Taiwan tegen invoer varkensvlees uit VS

1 December 2020 - Chanti Oussoren - 1 reactie

Vanaf 2021 exporteert de VS weer varkens- en rundvlees naar Taiwan. Het exportverbod is opgeheven, maar de Taiwanese bevolking is niet blij met dit besluit en komt in protest.

Eind augustus kondigde de Taiwanese president Tsai Ing-Wen aan het verbod op de invoer van Amerikaans varkens- en rundvlees op te heffen. Vanaf 1 januari gaat de grens weer open. "De beslissing is genomen op basis van nationale economische belangen en is in lijn met strategische doelstellingen", zo zei Tsai tijdens een persconferentie. Kwesties met betrekking tot de invoer van Amerikaans rundvlees en varkensvlees zorgen al sinds het jaar 2000 voor handelsbelemmeringen tussen Taiwan en de VS.

Protest
De Taiwanese bevolking is niet blij met de beslissing. Zondag 22 november kwamen duizenden mensen in Taiwan in opstand tegen opheffing van het invoerverbod. Zij marcheerden door de straten en eisten dat het besluit wordt teruggedraaid. Volgens hen zorgt de invoer van Amerikaans varkensvlees tot problemen omtrent de voedselveiligheid.

Het probleem zit hem in het residu van het medicijn ractopamine dat varkenshouders gebruiken. De Europese Unie heeft het medicijn verboden, maar in de Verenigde Staten is het middel legaal. Uit een enquête blijkt dat circa 67% van de Taiwanese bevolking tegen het besluit is om Amerikaans varkensvlees dat ractopamine bevat toe te staan.

Eis van inspecties
De Chinese Nationalistische partij (KMT) is van mening dat de regering de invoer van varkensvlees niet toe zou moeten staan voordat er inspecties bij Amerikaanse vleesfabrieken zijn gedaan. De regering in een persconferentie toegezegd dat de inspecties na de coronacrisis zullen plaatsvinden. De bevolking neemt geen genoegen met de toezeggingen van de regering, aangezien het verbod al over een maand wordt opgeheven. Dit leidt dan ook tot beschuldigingen aan het adres van de regering over het gebrek aan waarborging van de nationale voedselveiligheid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
2 December 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10890232/protesten-in-taiwan-tegen-invoer-varkensvlees-uit-vs]Protesten in Taiwan tegen invoer varkensvlees uit VS[/url]
In Amerika lopen de eisen aan de productiemethode op een aantal vlakke achter op hun concurrenten. Dan krijg je op den duur problemen met de afzet.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden