Shutterstock

Inside Varkens

Ruim aanbod spelbreker op varkensmarkt

4 December 2020 - Wouter Baan

Langzaam maar zeker komen de gebroken weken rondom Kerst en nieuwjaar dichterbij. In de aanloop hiernaartoe wil het ruime varkensaanbod slecht slinken, maar de druk is wel van de prijs af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In een 'normaal' jaar zou de varkensprijs nu een Kerstsprintje kunnen trekken. Corona en Afrikaanse varkenspest in Duitsland hebben echter zo'n zware wissel op de markt getrokken, dat die vlieger dit jaar niet opgaat. Het is al positief dat de varkensprijzen, na een paar roerige weken, op een bodem zijn gestuit.

De Duitse varkensprijs bleef deze week staan op €1,19 per kilo en ook de Nederlandse slachterijnoteringen bleven op hun plek. Dit betekent dat de verhouding tussen Van Rooi en andere noteringen nog altijd scheef zit. Het ruime aanbod blijft de markt bepalen. Ondanks de goede intenties van onder meer Tönnies om meer te gaan slachten, blijft het Duitse slachtcijfer ver achter op andere jaren. Ondertussen ligt het slachtcijfer al wekenlang onder 850.000, waarmee het aanbod alsmaar verder oploopt.

Iets verlichting op vleesmarkt 
Het is niet zo dat er op de Europese vleesmarkt van een Kerstvraag geen sprake is, zo geven marktpartijen aan. Tegelijkertijd is de weggevallen vraag uit de foodservice, vanwege de aanhoudende lockdowns, een groot gemis. In Duitsland blijven de maatregelen ten minste tot 10 januari van kracht. Een aanknopingspunt is dat Deense slachterijen sinds deze week weer naar China kunnen exporteren. Dit biedt enige verlichting voor de afzet binnen Europa. De afzet naar Azië, met name China, lijkt daarbij te verbeteren na een mindere periode. 

Al met al is de markt te stroef voor een verhoging, maar een verlaging is ook niet meer aan de orde. De DCA Beurpsrijs 2.0 blijft zodoende gelijk op €1,20 per kilo voor de geslachte varkens en de prijs van levende varkens op €0,90.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden