Shutterstock

Inside Varkens

Varkensvleesimport China keldert in 2021

9 December 2020 - Wouter Baan - 5 reacties

China gaat in 2021 fors minder varkensvlees importeren dan dit jaar. De raming van de...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Pan Chenjun, een Chinese analist van de Rabobank, denkt dat het importvolume volgend jaar uitkomt op zo'n 3,5 miljoen ton. Dit jaar overschrijdt het importvolume naar alle waarschijnlijkheid de grens van 5 miljoen ton.

De forse daling heeft grote gevolgen voor de uitvoervolumes van met name Europese landen, de Verenigde Staten en Brazilië die qua export (en daarmee ook qua prijsvorming) sterk op de Chinese markt leunen. Hoewel de prognose van de bank somber is, is deze wel positiever dan de raming van China zelf. Het Chinese ministerie van handel voorziet in 2020 het importvolume terugzakken tot 3 miljoen ton. Ook gaat China waarschijnlijk minder pluimveevlees importeren. 

Varkensstapel terug naar oude niveau 
De eerste tekenen van teruglopende importvolumes zijn al zichtbaar. In oktober importeerde China de laagste volumes aan varkensvlees sinds februari. De daling komt mede doordat Chinese autoriteiten grootschalige testprocedures hebben opgezet naar de vondst het coronavirus op importvlees. Dit vertraagt de doorstroom.

Ondertussen is de Chinese varkensstapel snel groeiende na een bijna halvering door een grootschalige uitbraak van de Afrikaanse varkenspest. Pan verwacht dat de productie rond 2023 of 2024 weer op het oude niveau zit. Voor volgend jaar voorziet de analist een groei van 10% mits AVP niet opnieuw de kop opsteekt. De hoge biggen- en varkensprijzen in China hebben de groei zowel bij grote als kleine producenten aangewakkerd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden