Shutterstock

Inside Varkensslachtingen

Slachtingen blijven nipt achter op vorig jaar

18 December 2020 - Jorine Cosse - 5 reacties

De Nederlandse varkensslachtingen koersen stabiel tot licht stijgend op het einde van dit jaar af. Het overaanbod is nog altijd niet weggewerkt, dit uit zich net als voorgaande weken in zware varkens. Hoe zag de rest van de markt eruit in november?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensmarkt is in november op alle fronten nog in de ban van ófwel de tweede coronagolf, ofwel het overaanbod varkens dat al enkele maanden boven de (Duitse) markt hangt. 

Over de weken 45 tot en met 48, die november vormen, werden 330.000 tot 332.000 varkens per week geslacht. Vanaf week 47 duiken de slachtcijfers zelfs onder die van 2019. In principe hebben de slachtingen een lichte stijging ingezet sinds week 47, maar gezien de periode met feestdagen die er aankomt gaat dit beeld naar verwachting in de komende weken veranderen.

Zware varkens, minder vlees
Het beeld uit de afgelopen weken van zware varkens met een wat lager vleespercentage houdt ook in november stand. Week 45 spande de kroon met een gemiddeld gewicht van 100,4 kilo, maar ook in week 47 en 48 gingen de gewichten over de 100 met respectievelijk 100,1 en 100,2 kilo. Week 46 had een 'dipje' op 99,3 kilo. Met deze getallen blijven de gewichten flink boven die van 2019 hangen. De vleespercentages blijven steken op 58,8%, met een 'uitschieter' van 58,9% in week 46.

Corona en AVP
In zijn algemeenheid blijft de markt dus in de ban van de coronagolf en ook de AVP-situatie in Duitsland houdt de gemoederen bezig. De zaterdagslacht helpt wel bij het wegwerken van het overaanbod zo klinkt het uit de markt. Toch zat er in november veel druk op de prijzen, ingegeven door het overaanbod in Duitsland. De DCA Beursprijs 2.0 geslacht zakte van week 45 tot en met week 48 met 14 cent naar €1,20 en de DCA BestPigletPrice zakt zelfs met €3,50 naar €20 per big in week 48.

Het feit dat Nederland een tweede coronagolf doormaakt doet de vooruitzichten niet ten goede. De afzet naar horeca blijft niet optimaal, wat terug te zien is op de vleesmarkt. Ook de stijgende AVP-besmettingen in Duitsland werken niet mee. Niet alleen de afzet naar Duitse slachterijen loopt hierdoor spaak, maar de Europese markt moet ook nog eens een deel van de Duitse vleesexport opvangen nu China haar grenzen heeft gesloten voor Duits varkensvlees.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden