Joa Souza / Shutterstock.com

Nieuws Varkens

Varkenssector Brazilië gaat 2021 in met nieuwe records

22 December 2020 - Chanti Oussoren

De Braziliaanse varkenssector heeft dit jaar grote stappen gezet. De varkensvleesproductie en -export staan op het punt om nieuwe records te vestigen. Ook voor de rundvleesexport worden nieuwe records verwacht.

De Braziliaanse varkensvleesexport is fors gegroeid in vergelijking met voorgaande jaren. Dit heeft grotendeels te maken met een groter Aziatische belang doordat de Afrikaanse varkenspest (AVP) een groot deel van de Aziatische varkensstapel heeft uitgeroeid.

Export
De Braziliaanse Association for Animal Protein (ABPA) verwacht dat het exportvolume van varkensvlees tegen het eind van het jaar een record van meer dan 1 miljoen ton bereikt. In de prognose wordt rekening gehouden met 1,03 miljoen ton, een toename van 37% ten opzichte van 2019.

In de periode van januari tot november behaalde de waarde van de Braziliaanse varkensvleesexport al een nieuw record. In die periode oversteeg de export een waarde van $2 miljard. De exportwaarde ligt zelfs 47,1% hoger dan over dezelfde periode vorig jaar. Deze resultaten zijn nog exclusief het exportvolume van december, wat doorgaans een van de maanden is waarin het meeste varkensvlees wordt geëxporteerd.

Varkensvleesproductie
Volgens het ABPA breekt niet alleen het exportvolume records, ook de binnenlandse varkensvleesproductie bereikt naar verwachting een nieuw hoogtepunt. Het ligt in de lijn der verwachting dat er circa 4,3 miljoen ton varkensvlees wordt geproduceerd. Dit komt neer op een toename van 8% ten opzichte van vorig jaar, destijds lag het volume nog net onder de 4 miljoen ton.

Rundvlees
Ook de Braziliaanse rundvleesexport ligt fors hoger dan vorig jaar. Van januari tot en met november werd er in totaal 1,8 miljoen ton rundvlees geëxporteerd, een toename van 9% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De waarde bedraagt $7,76 miljard en ligt hiermee maar liefst 13,9% hoger dan vorig jaar.

De Brazilian Beef Exporters Association (ABIEC) voorspelt dat ook de uitvoer van rundvlees dit jaar records gaat breken. Naar verwachting wordt er over heel 2020 in totaal 2,02 miljoen ton vlees geëxporteerd, ongeveer 8,8% meer dan vorig jaar. De exportwaarde komt volgens de prognose uit op $8,53 miljard, wat een stijging van 11,8% is op jaarbasis.

De toenames worden met name gestimuleerd door een groeiende vraag uit China. Maar liefst 42,3% van de totale export was bestemd voor de Chinese markt. Naast China zijn onder andere ook Hong Kong en Egypte grote afnemers van Braziliaans rundvlees.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden