Shutterstock

Inside Varkens

Varkensstapel VS gedaald, exportvolume fors gegroeid

30 December 2020 - Chanti Oussoren

De Amerikaanse varkensstapel is geslonken. In totaal telt het land dit jaar minder varkens dan vorig jaar, zo laten gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zien. Opvallend is dat het exportvolume juist behoorlijk hoger ligt dan vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op 1 december telde de Amerikaanse varkensstapel in totaal 77,5 miljoen dieren, een afname van 1% in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar en tevens 1% lager dan de voorgaande telling van september. Het aantal fokvarkens komt uit op 6,28 miljoen stuks en ligt 3% onder het niveau van vorig jaar.

Varkensvleesexport
Alhoewel de binnenlandse varkensstapel is geslonken ten opzichte van vorig jaar, ligt het exportvolume van varkensvlees juist hoger. Volgens de nieuwste cijfers van de U.S. Meat Export Federation (USMEF) is de uitvoer van varkensvlees in oktober uitgekomen op 242.536 ton, een stijging van respectievelijk 8% op jaarbasis. Ook de waarde ligt 8% hoger en noteert op $641,1 miljoen.

In de eerste 10 maanden van het jaar werd circa 15% meer varkensvlees geëxporteerd dan vorig jaar. In totaal ging er 2,46 miljoen ton de grenzen over. De exportwaarde realiseerde een groei van 16% en noteert op $6,33 miljard. China is de voornaamste afnemer van Amerikaans varkensvlees, maar in de maand oktober nam ook de export richting Japan (+18%) en Mexico (+11%) fors toe.

Vertrouwen in de toekomst
Doorgaans dalen de varkensprijzen in de wintermaanden, maar in de Verenigde Staten is dit jaar sprake van een tegenovergestelde trend. Dit is volgens analisten een gevolg van Afrikaanse varkenspest in Duitsland. De Amerikaanse exporteurs kunnen het gat in de Chinese vraag, die door het Duitse exportverbod is ontstaan, voldoende opvullen.

De producenten in de Verenigde Staten zeggen wel vertrouwen te hebben in de toekomst. Dit vanwege de marktomstandigheden die gepaard gaan met huidige prijsniveaus. Naar verluidt gaan biggen momenteel weg voor circa $60, een forse verhoging in vergelijking tot de prijs van 5 maanden geleden. Destijds lag het prijsniveau op een dieptepunt vanwege gesloten slachthuizen door de coronacrisis. Varkenshouders moesten zelfs massaal varkens ruimen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden