Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Veehouders in VS rest niets anders dan ruimen

28 April 2020 - Wouter Baan - 5 reacties

Nu veel slachthuizen in de Verenigde Staten hun deuren noodgedwongen gesloten houden, rest er voor Amerikaanse veehouders niets anders dan hun dieren te ruimen. Een  intrieste situatie die veel weerstand oproept. 

Omdat onder medewerkers van slachthuizen veel coronabesmettingen blijken te zijn, houden grote spelers (als Smithfield, JBS en Tyson Foods) al een paar weken de deuren van diverse grote locaties gesloten. Naar verluidt ligt 20% van de Amerikaanse slachtcapaciteit voor varkens op zijn gat, wat neerkomt op een slordige 100.000 slachtingen per dag minder. Ook grote rundvee- en pluimveeslachterijen staan stil. 

Miljoen varkens boven de markt
Door de opstopping in het productieproces zijn veel varkensbedrijven intussen overvol. Vooral in de Midwest, met grote varkensstaten als Iowa en Minnesota, is de situatie penibel. Na verluidt hangen er zo’n miljoen varkens boven de markt die nodig moeten worden geslacht. Dit aantal loopt met de dag verder op.

De belangenbehartiger van Amerikaanse varkenshouders (National Pork Board) hield afgelopen zondag een videoconferentie waarin uitleg werd gegeven hoe varkens kunnen worden geruimd. Geadviseerd wordt om de karkassen vervolgens te begraven, te verbranden of te composteren. 

Dragende zeugen ruimen
In de Amerikaanse media reageren diverse varkenshouders aangeslagen op de ontstane situatie. Het ruimen van gezonde dieren gaat tegen hun principes in. Toch rest hen niets anders dan dit te doen. Zeugenhouder Al van Beek uit Iowa zegt dat hij zijn dragende zeugen heeft laten inslapen om nieuwe worpen tegen te houden. Sommige van zijn collega’s doen hetzelfde. Ook pluimveehouders zijn aan het ruimen geslagen. Rundveehouders hebben een uitwijkmogelijkheid doordat zij weidegang kunnen toepassen. 

Niet alleen de veehouders, maar ook slachterijen zitten met de handen in het haar. In een paginagrote advertentie in de krant ‘The Post’ waarschuwt Tyson Foods voor lege vleesschappen in supermarkten. Topman John Tyson zegt dat er miljoenen dieren geruimd moeten worden wanneer de slachterijen dicht moeten blijven.

De Amerikaanse overheid heeft hulp aangeboden om dieren te ruimen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft vorige week een coördinatiecentrum opgericht waar de getroffen veehouders kunnen aankloppen. Wanneer de slachterijen in het land weer open kunnen, is nog niet bekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Tom 28 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10886915/veehouders-in-vs-rest-niets-anders-dan-ruimen]Veehouders in VS rest niets anders dan ruimen[/url]
Waarom is een slachthuis in NL geen broeinest van Corona en in de USA wel?
Don 29 April 2020
Zeer verontrustend allemaal en ik vraag me af of dit hier in NL zich ook zo kan ontwikkelen https://www.brighteon.com/a2bb0040-8368-4a07-8b4f-107fa3913162
Haijtink 29 April 2020
Wellicht goed om in het artikel uit te leggen dat het gaat om uitval van slachtcap. door ziekte van werknemers, In nederland heeft men waarschijnlijk direct serieuze maatregelen genomen om het virus buiten de deur en de medewerkers te houden.
Misschien kan wouter de tekst aanpassen, broeinest kan verkeerd opgevat worden, wordt zo overgenomen door een linkse club...
Johan 29 April 2020
Helemaal met Haijtink eens.
Die tekst , daar gaat men mee aan de haal.

Het moet zijn: omdat het voor de werknemers onderling een te grote besmettins kans opleverd,

Pas het AUB aan!
Abonnee
Wouter Baan 29 April 2020
Beste lezers,

Dank voor de suggestie. Ik heb inmiddels het aangepast.

Groeten,
Wouter Baan
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

Analyse Varkens

Lage varkensprijs in China komt niet alleen door covid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox