Shutterstock

Inside Varkens

Duitse schweinestau nog hoog, varkensprijs stabiel

15 Januari 2021 - Chanti Oussoren

De Nederlandse varkensmarkt komt nog niet lekker uit de startblokken in het nieuwe jaar. Het overaanbod van overwegend zware varkens is vooral het gevolg van het niet benutten van de volle slachtcapaciteit. Ook in Duitsland is de situatie nog altijd niet verbeterd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar de Nederlandse varkensmarkt wat lucht krijgt door een ingedamd overaanbod en afzetmogelijkheden die aardig doorlopen, kan er niet hetzelfde worden gezegd over de Duitse varkensmarkt. Daar blijven de slachtcapaciteiten en afzetmogelijkheid een doorn in het oog. Er staan nog altijd veel slachtvarkens in de wacht, er werden in week 1 'slechts' 730.000 varkens geslacht, en in combinatie met de seizoensmatige rustige vraag is de varkenscongestie eerder hoger geworden dan gedaald.

Dat de Nederlandse afzet momenteel vlotter verloopt, dan de Duitse heeft grotendeels te maken met de exportvraag. Buiten de EU is het vooral China die behoorlijke hoeveelheden varkensvlees importeert, maar ook binnen de EU liggen er exportkansen. Vooral vanuit Spanje is er vraag naar vleesvarkens en ook naar Italië kan aardig wat vlees worden uitgevoerd. 

Varkensprijzen in Europa
Volgens de ISN-prijsvergelijking hanteren Spanje en Denemarken momenteel de hoogste prijs. Beide landen hanteren deze week een prijs van €1,46 en de prijs blijft onveranderd ten opzichte van vorige week. Frankrijk blijft op de derde positie staan met een prijs van €1,38, Nederland volgt op €1,17 en onderaan de vergelijking staan Duitsland en België op €1,14 en €0,98.

DCA Beursprijs zet verhoging niet door
Vorige week zetten de DCA-noteringen een klein stapje omhoog. Zowel de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens als de prijs voor de levende stegen met €0,01. Voor week 3 blijven de noteringen onveranderd. De Beursprijs 2.0 noteert €1,21 voor geslachte varkens en de prijs voor levende varkens blijft staan op €0,91. Ook in de Duitsland bleef de VEZG-notering onveranderd op €1,19 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden