Shutterstock

Inside Varkens

Kleine prijsopleving op biggenmarkt in balans

1 Februari 2021 - Chanti Oussoren - 2 reacties

De Nederlandse biggenmarkt zit wat meer in balans. De mate van prijsstijging van de DCA BestPigletPrice is in de afgelopen weken wat zwakker geworden. Deze week is er wederom sprake van een kleine verhoging. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De coronacrisis en de Afrikaanse varkenspest in Europa hebben het de varkensmarkt niet makkelijk gemaakt. Op de biggenmarkt wil de handel beter vlotten, wat de afgelopen weken resulteerde in stijgende prijzen. Op de vleesvarkensmarkt schijnt daarentegen nog altijd weinig licht.

De Belgische notering zette als een van de weinigen wel een stijging in en pluste met €0,03 per kilo. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de Belgische notering een forse achterstand had in vergelijking met de rest van de Europese noteringen.

Vion onveranderd
De DCA Beursprijs 2.0 bewoog de afgelopen week stabiel, wat betekent dat de DCA Beursprijs 2.0 op €1,21 per kilo blijft staan voor de geslachte varkens. Levende varkens noteren onveranderd op €0,91. Niet alleen de DCA notering van geslachte varkens blijft stabiel, ook Vion houdt de notering van geslachte varkens onveranderd. Hiermee blijft de notering zelfs voor de 11e week op rij gelijk op €1,32 per kilo. Een dusdanig lange periode van stabiliteit gebeurt niet vaak, al is het al eens eerder voorgekomen. Zo bleef de Vion-notering in 2019 en 2018 ook zo'n 11 achtereenvolgende weken gelijk.

In balans
Doordat de varkensmarkt wordt gekenmerkt door een ruim aanbod, blijft de opleving op de biggenmarkt beperkt. Vleesvarkenshouders kunnen de varkens niet direct kwijt aan slachterijen wanneer ze slachtrijp zijn, waardoor de plaatsingsruimte voor biggen beperkt blijft. Toch blijft de biggenmarkt aardig in balans. Er is eigenlijk geen sprake van tekorten, maar ook het aanbod houdt niet over.

De DCA BestPigletPrice zet deze week voor de vierde week op rij een verhoging in van €0,50 en de notering stijgt daarmee deze week naar €30 per big. Bij onze Duitse buren is de prijsstijging deze week een stuk forser, maar de notering blijft nog wel achter op Nederland. De VEZG-notering stijgt deze week met €2 naar €28 per big.

De Deense biggenprijs is deze week nog harder naar boven geschoten. De biggenprijs noteert daar op omgerekend €36,30 per big. Ter vergelijking: vorige week stond de notering nog op €33,60.

Klik hier voor de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden