Shutterstock

Inside Varkens

Breekt varkenssector Brazilië opnieuw records?

9 Maart 2021 - Chanti Oussoren

De Braziliaanse varkenssector is vorig jaar fors gegroeid en ging 2021 in met nieuwe records. Worden die records in 2021 verbroken?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorig jaar zette de varkenssector in Brazilië flinke stappen. Zowel de varkensvleesproductie als -export realiseerde een flinke groei. De varkensvleesexport steeg vorig jaar met maar liefst 36% en bereikte voor het eerst de grens van 1 miljoen ton. Analisten schrijven de forse toename toe aan de grotere Chinese behoefte. Vorig jaar was de uitvoer richting China goed voor meer dan de helft van de totale export.

De Braziliaanse varkenssector is nog niet gestopt met groeien en zet ook dit jaar nog stappen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) verwacht dat zowel de varkensvleesproductie als -export dit jaar nog verder groeien en dus wederom een nieuw record bereiken. De varkensvleesproductie groeit naar verwachting met 3% tot 4,25 miljoen ton en de varkensvleesexport groeit volgens de prognose met 4%.

Hoge productiekosten
De varkensvleesproductie zal groeien ondanks de hogere productiekosten. Volgens de Braziliaanse index voor varkensproductiekosten zijn de kosten vorig jaar met 42,05% gestegen, voornamelijk door een piek in de voerkosten. Er wordt verwacht dat de productiekosten voor 2021 op ongeveer hetzelfde niveau blijven.

De prognose voor de groei in de varkensvleesproductie dit jaar is gebaseerd op de verwachting dat de Aziatische vraag naar varkensvlees in 2021 sterk zal blijven, in combinatie met een verwachte groei van de binnenlandse consumptie. Doordat de rundvleesprijzen momenteel erg hoog zijn, wordt verwacht dat meer consumenten overstappen op varkensvlees. Naar schatting zal de binnenlandse varkensvleesconsumptie zo'n 15% van de totale vleesconsumptie bedragen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden