Hendrix Genetics

Inside Varkens

Chinese biggenprijs stijgt terwijl zeugenstapel groeit

22 Maart 2021 - Chanti Oussoren

Mutaties van Afrikaanse varkenspest (AVP), waarschijnlijk veroorzaakt door illegale vaccins, bedreigen het herstel van de Chinese varkensstapel. Terwijl de biggenprijzen de afgelopen periode hard zijn gestegen. De zeugenstapel heeft het beter gedaan dan verwacht. Hoe zijn de perspectieven?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Chinese varkens- en biggenprijzen zijn fors gestegen toen AVP het land binnendrong. Het land kampt nog altijd met het dodelijke varkensvirus en recent zijn er nieuwe stammen van het virus ontdekt. Die zijn waarschijnlijk ontstaan via illegale vaccins. Voor dit jaar voorspelde China een gestaag herstel van de varkensstapel, maar sectoranalisten zeiden dat de nieuwe virusuitbraken nu roet in het eten gooien.

Zo stelde een analist van Rabobank zijn verwachting voor de groei van de Chinese varkensvleesproductie van 10% tot 15% al bij naar 8% tot 10%. Daarbij verwacht de bank dat dat de Chinese varkensstapel pas na 2023 volledig is hersteld.

Biggenprijzen schieten omhoog
Sinds de ontdekking van de nieuwe virusstammen zijn de zorgen over het herstel van de varkensstapel toegenomen. De biggenprijs is zelfs met meer dan 15% gestegen. De varkensprijs is daarentegen juist met 8% gedaald. Deze afname wordt door analisten toegeschreven aan een tijdelijke toename van de aanvoer, doordat meer varkenshouders de varkens slachten uit angst voor de nieuwe AVP-mutaties.

Zeugenkudde doet het beter dan verwacht
Er zijn ook lichtpunten op de markt en de situatie is niet alleen somber. De Chinese zeugenstapel heeft het in de eerste 2 maanden van het jaar beter gedaan dan verwacht. Het Chinese ministerie van Landbouw meldt dat de zeugenstapel in januari en februari licht is gegroeid in tegenstelling tot de daling die analisten inhadden gecalculeerd.

Volgens de cijfers is de zeugenstapel in januari met 1,1% gestegen en in februari met 1%. Vooraf werd geschat dat de stapel in januari met 4,99% en in februari met 4,68% ging dalen. Volgens een rapportage van Reuters lag het aantal zeugen in februari 34,1% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De gehele zeugenstapel zat eind februari volgens het Chinese ministerie van Landbouw weer op 95% van het niveau van eind 2017, voordat het land kampte met AVP.

Perspectief
Door het herstel van de zeugenstapel zijn de perspectieven op de markt wat positiever. De biggenprijs is dan wel hard de lucht in geschoten, maar als het aanbod straks ruimer wordt daalt ook de prijs weer. Wanneer dat gaat gebeuren en in welke mate, hangt sterk af van de AVP-verspreiding. Daar is vooralsnog geen peil op te trekken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden