Jer123 / Shutterstock.com

Nieuws Rabobank

'Chinese varkensstapel herstelt zich niet voor 2023'

17 Maart 2021 - Chanti Oussoren

De Afrikaanse varkenspest (AVP) blijft een belangrijke oorzaak van de volatiliteit op de varkensmarkt. China zegt zelf goed op weg te zijn met het herstel van de binnenlandse varkensstapel, maar kampt nog altijd met tegenslagen. Rabobank verwacht dat de Chinese varkensstapel zich niet voor, en waarschijnlijk pas na, 2023 volledig heeft hersteld. Wat zijn de verdere verwachtingen voor 2021?

China kampt nog altijd met tegenslagen bij het herstel van de varkensstapel. Zo gaan er illegale vaccins rond, zijn er nieuwe varianten van het AVP-virus en is er druk van onder andere ziektes als Porcine reproductive and respiratory syndrome (PRRS).

Er wordt geschat dat de zeugenkudde van december 2020 tot februari 2021 maandelijks met circa 3% tot 5% is gedaald. Rabobank ziet dit eerder als een tegenslag tijdens de opwaartse trend dan als een keerpunt. De bank schat in dat de huidige Chinese zeugenstapel nog zo'n 10% tot 15% boven het niveau van vorig jaar ligt.

Herstel niet voor 2023
De bank voorziet tevens een sterke groei van de Chinese varkensvleesproductie voor 2021 en verwacht een groei van 8% tot 10% op jaarbasis. De schatting is al iets naar beneden bijgesteld vanwege de nieuwe AVP-uitbraken. 

Hoewel de Rabobank gelooft dat de varkensaanvoer in het algemeen in 2021 zal toenemen, zullen de prijzen naar verwachting fluctueren als gevolg van de onzekerheden over de ontwikkeling van ziekten, de voerkosten en het importbeleid.

Omdat China nog altijd met tegenslagen kampt, wordt er verwacht dat volledig herstel van de varkensstapel niet mogelijk is voor, en waarschijnlijk pas na, 2023.

Vietnam
Ook in Vietnam heerst AVP nog en in 2020 steeg in de invoer van varkensvlees daar met maar liefst 220% tot 170.000 ton. De Rabobank verwacht een herstel van de Vietnamese varkensvleesproductie. De prognose is een herstel van 8% tot 12%. Hierdoor zal de importbehoefte volgens de prognose met 10% tot 20% dalen, maar nog wel altijd boven het niveau van 2019 uitkomen.

Duitsland
In Duitsland speelt AVP een grote rol, al is de varkensstapel tot op heden nog vrij van het virus. De invoer van biggen en varkens is flink gedaald en de afname zal waarschijnlijk ook in 2021 aanhouden. Ook werd de varkensvleesuitvoer beperkt doordat grote importeurs zoals China, Japan en Vietnam de invoer van Duits varkensvlees stopzette. Aangezien AVP zich nog altijd blijft verspreiden onder wilde zwijnen in Duitsland, verwacht de Rabobank dat het Chinese importverbod nog voor minimaal het eerste halfjaar van 2021 van kracht blijft.

Chinese invoer
Vorig jaar is de Chinese invoer van varkensvlees met 116% op jaarbasis gestegen. Rabobank verwacht dat de invoer in 2021 met 10% tot 30% daalt ten opzichte van het record vorig jaar. Deze verwachting is gebaseerd op de groeiende binnenlandse productie. Hoewel er een aanbodtekort blijft, zal het gat kleiner zijn dan in 2020.

In 2020 was Europa goed voor 58% van de totale Chinese invoer, de Verenigde Staten had een aandeel van 17% en Canada en Brazilië waren goed voor 9%. De Verenigde Staten heeft het leveranciersaandeel vorig jaar substantieel vergroot. De Rabobank verwacht dat de VS het aandeel in 2021 verder zal vergroten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden