Shutterstock

Inside Varkens

Filipijnen geven impuls aan varkenstermijnmarkt VS

9 April 2021 - Stef Wissink

De prijzen voor varkens zijn in de Verenigde Staten deze week nog verder gestegen. Hiermee zet de varkensprijs de recente opmars onverminderd voort. De termijnmarkt voor varkens noteert voor bijna alle levertermijnen hogere cijfers.  Directe aanleiding daarvoor is de beslissing van de Filipijnen om meer varkensvlees te gaan importeren tegen lagere tarieven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Filipijnen verlagen de importtarieven ondanks dreigementen van varkenshouders in het land om de productie stop te zetten. De Filipijnen kampen met de gevolgen van Afrikaanse varkenspest (AVP). Hierdoor is de varkensstapel sterk gereduceerd. Vanwege de beslissing om de import te verhogen, nemen de zorgen over recente AVP-uitbraken in Azië wereldwijd toe.

Importtarieven Filipijnen verlaagd
De Filipijnse premier Duterte besloot woensdag om, ondanks protesten van varkenshouders in het land, de importquota voor varkensvlees te verhogen en de importtarieven te verlagen voor de komende 12 maanden. De hoeveelheid varkensvlees dat tegen een laag tarief geïmporteerd mag worden, stijgt naar 400.000 ton. Het importtarief daalt daarvoor fors. De eerste 3 maanden geldt een importtarief van slechts 5% (was 30%). Hierna geldt voor een periode van 9 maanden een tarief van 10%. Ook voor import buiten de quota zijn de tarieven flink verlaagd van 40% naar 15% voor de eerste 3 maanden en 20% daarna. 

Door het tekort aan varkensvlees in het land is de inflatie omhoog geschoten tot meer dan 4%. Dat is boven het doel dat de Filipijnse Centrale bank verantwoord acht. Een grondstoffenhandelaar van Archer Financial vertelt aan Reuters: "Wat men eigenlijk zegt in de Filijpijnen is dat ze varkensvlees nodig hebben, en wel nu direct. Ze kunnen niet wachten tot de eigen varkensstapel hersteld is."

Amerikaanse termijnmarkt
Voor alle levertermijnen gingen de prijzen voor varkens op de termijnmarkt in Chicago omhoog. Voor levering juni noteert het contract nu $1,0790 per pond, dat is ongeveer $2,39 per kilo. Omgerekend naar euro's is dit €2,01 per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden