Shutterstock

Nieuws Varkens

Filipijnse varkenshouders dreigen met productiestop

30 Maart 2021 - Stef Wissink

De Filipijnse varkensvleesvoorraad is beperkt en kan niet volledig aan de vraag voldoen, wat tot forse prijsstijgingen leidt. De regering van de Filipijnen pleit voor het verhogen van de varkensvleesinvoer om prijsstijgingen te beteugelen, dit tot verontwaardiging van de varkenshouders in het land. Die dreigen de productie stop te zetten als de importquota worden verhoogd. 

Volgens recente cijfers was de Filipijnse varkensstapel op 1 januari 2021 24,1% kleiner dan een jaar eerder. Met name op commerciële varkensbedrijven daalde het aantal varkens sterk. Deze bedrijven houden maar liefst 41,8% minder varkens. Op de Filipijnen wordt ruim twee derde van de varkens nog gehouden op zogenaamde 'backyard farms'. Het aantal varkens op deze bedrijven daalde met 13,3%. De totale varkensstapel in het land telt op 1 januari 9,8 miljoen stuks. Ter vergelijking: de Nederlandse varkensstapel telt ongeveer 11,5 miljoen varkens.

De reductie van de Filipijnse varkensstapel heeft tot stijgende prijzen geleid en tevens tot een hogere varkensvleesinvoer. Hoewel de totale hoeveel geïmporteerd vlees flink daalde, hebben de Filipijnen de import van varkensvlees over de eerste 2 maanden van 2021 juist met 90% verhoogd. Dat meldt het Bureau of Animal Industry (BAI), onderdeel van het Filipijnse ministerie van landbouw.

Afrikaanse varkenspest
Hoewel het statistisch bureau van de Filipijnen (PSA) geen oorzaak geeft van de daling van de varkensstapel, moet deze waarschijnlijk gezocht worden bij de uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) in het land. Afgelopen maandag (29 maart) bevestigde het Filipijnse ministerie van landbouw bovendien een uitbraak in een regio die tot nog toe nog vrij was van de virusziekte. Dit geeft aan dat de situatie wat betreft AVP nog verre van onder controle is.

Prijzen vastzetten
Om ervoor te zorgen dat de prijzen niet de pan uit rijzen, heeft de regering besloten de prijzen voor varkens- en pluimveevlees een periode van 60 dagen te 'bevriezen'. Dit houdt in dat de prijzen tot 8 april niet verder kunnen stijgen om consumenten te beschermen. Varkensvleestekorten moeten worden opgevuld door invoer van varkensvlees vanuit AVP-vrije landen. De regering wil de hoeveelheid varkensvlees die geïmporteerd kan worden onder een laag invoertarief verachtvoudigen tot zo'n 400.000 ton.

Onvrede over hogere import
De wens van de regering voor het verhogen van de importquota voor varkensvlees leidt tot onvrede onder Filipijnse varkenshouders. De Filipijnse federatie voor varkensproducenten (ProPork) verklaart dat het niet nodig is om de importquota te verhogen. De varkenshouders dreigen de varkensproductie te stoppen als er geen gehoor wordt gegeven aan de kritiek. ProPork waarschuwt de regering verder dat hogere importen het herstel van de eigen sector ondermijnt.

Grote importeur
Momenteel zijn de Filippijnen de zevende grootste varkensvleesimporteur wereldwijd. Het land importeert voornamelijk vlees uit Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland en Spanje. De Filipijnen zijn dus ook een belangrijke exportbestemming voor Europees varkensvlees, momenteel vijfde op de rangorde van grote afnemers van Europa. Analisten verwachten dat de Filipijnen een van de belangrijkste varkensvleesimporteurs van Azië gaan worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Nieuws Varkens

Stijging Duitse varkensprijs zet de markt op scherp

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden