Shutterstock

Nieuws Varkens

Terug van weggeweest: snelheidslimiet slacht VS

6 Mei 2021

Amerikaanse slachterijen die varkens verwerken moeten zich weer voorbereiden op een maximale slachtsnelheid, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Dit vanwege een recente uitspraak van de rechtbank die de slachtsnelheid te hoog acht en de veiligheid van het slachtpersoneel beïnvloedt.

In 2019 werd de maximale snelheid van varkensslachtingen in de Verenigde Staten (VS) afgeschaft en konden slachterijen zo veel varkens slachten als ze wilden. Hiermee verdween het limiet van 1.106 varkens per uur. The United Food and Commercial Workers Union heeft de afschaffing van de maximale slachtsnelheid in 2019 aangevochten met het argument dat snellere slachtsnelheid de veiligheid van werknemers in gevaar brengt.

Eind maart gaf de Amerikaanse rechtbank hen gelijk en hiermee wordt de eerdere beslissing, om de maximale snelheid af te schaffen, in zeker zin ongeldig verklaard. De rechter heeft de beslissing echter 90 dagen uitgesteld op bedrijven de tijd te geven zich aan te passen. Het USDA komt naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank weer met een nieuwe richtlijn voor een maximale slachtsnelheid van 1.106 varkens per uur.

Kritiek vanuit de sector
De Amerikaanse slachterijen proberen de varkensvleesvoorraad momenteel weer op te bouwen en zijn niet blij met de uitspraak. Seaboard Foods, de tweede grootste Amerikaanse varkensvleesproducent, schroefde vorig jaar het slachttempo van de locatie in Oklahoma op en werd hiermee het eerste bedrijf dat een hoger slachttempo hanteerde. Volgens persbureau Reuters vertellen werknemers dat de hogere snelheid het aantal verwondingen onder personeel heeft vergroot.

Het North American Meat Institute, die de Amerikaanse slachthuizen vertegenwoordigt, heeft ervoor gewaarschuwd dat de snelheidsregel de slachtcapaciteit met 80.000 varkens per week kan verlagen en tot hogere kosten voor slachthuizen kan leiden.

Seaboard Foods
Seaboard Foods vindt het uitstel van 90 dagen niet genoeg en wil een uitstel van 10,5 maanden. Het bedrijf stelt eerst de varkens uit het productieproces te moeten verwerken voor het kan terugkeren naar een langzamer slachttempo. Seaboard regelt de varkensproductie inclusief het insemineren van varkens op basis van productie zonder snelheidsbeperkingen. Volgens de planning van de komende 10,5 maanden zal de productie van Seaboard circa 126.000 varkens meer bedragen dan dat er geslacht kan worden met de maximumsnelheid.

boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkensmarkt

Varkensstapel VS slinkt harder dan verwacht

Nieuws Varkens

Varkensprijzen blijven in Verenigde Staten oplopen

Nieuws Varkens

Exportrecord voor varkenssector VS in 2021

Nieuws Varkensvlees

Baconprijs all time high in VS en Canada

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief