Shutterstock

Inside Varkens

Filipijnen maken import varkensvlees weer duurder

18 Mei 2021 - Stef Wissink

De Filipijnen hebben de importtarieven op varkensvlees weer verhoogd, nadat deze begin april nog werden verlaagd. Ook heeft het ministerie van Landbouw van het land een herstelplan voor de varkenssector gepresenteerd. Filipijnen worden zwaar getroffen door uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP). 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eerder deze maand werk bekend dat Filipijnen de uitbraak van AVP erkend als nationale ramp. Het erkennen van de AVP uitbraak als ramp schept mogelijkheden voor autoriteiten om aanspraak te doen op noodfondsen. Met geld uit deze fondsen moet verspreiding van AVP worden bestreden en herstel van het aantal varkens worden bevorderd.

Volgens recente cijfers van het Filipijnse landbouwministerie heeft de virusuitbraak het leven gekost van 330.000 zeugen. Het landbouwministerie mikt voor de komende 2 jaar op een productie van bijna 440.000 vermeerderingszeugen. Ongeveer de helft daarvan wil het land zelf produceren. De andere helft moet geleverd worden door private partijen.

Hogere importtarieven moeten sector ondersteunen
Verder werd medegedeeld dat de importtarieven voor varkensvlees toch weer omhoog gaan. Om de inflatie in het land te drukken werden de import tarieven voor varkensvlees begin april verlaagd. Dit tot woede van Filipijnse varkenshouders. Zij dreigden de productie zelfs te verlagen als de Filipijnse regering de tarieven daadwerkelijk naar beneden ging bijstellen.

Goedkope import kan het herstel van de eigen sector vertragen. Hoewel eerst geen gehoord werd gegeven aan de zorgen van varkenshouders, blijkt de nationale regering nu toch gevoelig. Het importtarief voor varkensvlees, binnen het door de overheid opgestelde quota van 405.000 ton, wordt 10% (was 5%) voor de eerstkomende 3 maanden. De daaropvolgende 9 maanden geldt een tarief van 15% (was 10%).

Morele overwinning
Een woordvoerder van de regering geeft aan dat hiermee een betere balans is gevonden tussen het betaalbaar houden van varkensvlees en het herstel van de eigen varkensstapel. Een woordvoerder van de Filipijnse brancheorganisatie voor varkenshouders reageerde verheugd en noemde het een morele overwinning voor varkenshouders in het land.

Uit cijfers van het Europees statistisch bureau (Eurostat) blijkt dat de Filipijnen na China de belangrijkste exportbestemming voor varkensvlees waren over de eerste 2 maanden van dit jaar. De totale uitvoer naar het Aziatische land steeg met 129% ten opzichte van de eerste 2 maanden in 2020.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox