Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Veetransporteurs roepen op tot actie tegen AVP

9 Juli 2021 - 3 reacties

Vee&Logistiek Nederland roept de Nederlandse overheid op de publieksvoorlichting weer te starten over de risico's van het 'meenemen' van Afrikaanse Varkenspest (AVP) uit vakantielanden. Reizende mensen moeten worden opgeroepen geen voedsel en vleesproducten uit het buitenland mee naar Nederland te nemen en nooit voedsel(resten) in de open natuur achter te laten.

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) deelt onze zorgen over het risico dat AVP ons land bereikt, meldt V&L in een verklaring. De veetransporteurs zijn zeer bezorgd dat het AVP-virus op zulke wijze Nederland wordt binnengesleept en wilde zwijnen of de Nederlandse varkensstapel besmet. De meest dichtstbijzijnde besmettingshaard is op de Duits/Poolse grens. Daar neemt het aantal besmettingsgevallen onder wilde zwijnen nog steeds toe.

Dreiging onverminderd groot
"Het AVP-virus lijkt wel op afstand te zijn, maar dit virus kan zich zomaar ineens 500 km verplaatsen. Een dierziekte-uitbraak, zoals eerder de Klassieke Varkenspest in 1997 of MKZ in 2001, heeft grote negatieve gevolgen voor mens en dier. Ook de overheid is er daarom alles aan gelegen om dit te voorkomen", meldt V&L in een verklaring. De organisatie noemt de "dreiging van Afrikaanse Varkenspest blijft voor de Nederlandse sector onverminderd groot." 

De veetransporteurs roepen het ministerie van Landbouw op al haar communicatiekanalen in te zetten om alertheid te activeren. Toeristen en seizoensarbeiders kunnen als zij niet opletten het virus eenvoudig introduceren, schetst de organisatie. Zij wijst bijvoorbeeld op de overvolle vuilnisbakken met voedselresten op parkeerplaatsen langs autosnelwegen. "Een gevaar voor dieren en dus ook wilde zwijnen die daar op afkomen en zo ziekteverwekkers, waaronder het AVP-virus dat in voedsel kan zitten, oppikken."

boerenbusiness.nl

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
jan veltkamp 9 Juli 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10893195/veetransporteurs-roepen-op-tot-actie-tegen-avp]Veetransporteurs roepen op tot actie tegen AVP[/url]
Waarom altijd wachten op dat de ambtenaren eens wat doen. Als die al wat doen is het altijd te laat. Zou zeggen tegen POV en de transporteurs: Start zelf de campagne. Lobby in Hilversum bij alle partijen die je kent; nieuws, vakantie programma's noem maar op en vergeet niet de redacties van de kranten. Zomer is komkommertijd dus de kans dat je aandacht krijgt is gewoon heel goed.
9 Juli 2021
Varkenspest is in Europa niet nieuw de ziekte kennen we al een aantal generaties en is nog nooit echt weggeweest uit Europa het is daarmee in Europa niet zoals in andere werelddelen een nieuwe ziekte. Het komt echter wel steeds dichterbij Nederland en daar moeten we voor waken. Er is niet veel buffer meer in de afstand met Duitsland. Inderdaad niet wachten op de overheid en onmiddellijk stoppen met varkens gerelateerd vervoer van mest, voer, dieren en personeel/personen tussen DU en NL, het risico is te groot ook vliegen en teken enz kunnen het virus al verspreiden.
Abonnee
peerke 9 Juli 2021
wat een hypocrisie van VenL, vee wagens rijden van heel de eu,zo naar nl,extra ontsmetten?,ja bij venlo de grens over,naar deurne en daar ontsmetten!!,is dat bij de grens??.met goedkoop transport uit Servië in nl biggen laden,en weer terug.(ook boeren moeten dat niet willen). nee,ook hier wijzen we het liefst naar een ANDER.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Afrikaanse varkenspest grossiert weer in Vietnam

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest grossiert weer in Vietnam

Stijging varkensprijs China: najaarspiek of structureel?

Analyse Varkens

Stijging varkensprijs China: najaarspiek of structureel?

Duits wild zwijn met AVP op 125 kilometer van Hamburg

Nieuws Varkens

Duits wild zwijn met AVP op 125 kilometer van Hamburg

Varkensproductie krimpt, maar er is wél toekomst

Interview René Veldman

Varkensproductie krimpt, maar er is wél toekomst

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief