Shutterstock

Inside Granen en Grondstof

Emoties lopen hoger op in granenmarkt

2 Augustus 2021 - Niels van der Boom

De termijnmarkten voor granen hebben afgelopen week fors herstel laten zien. Vooral tarwe en korrelmaïs deden het beter. De markten bevinden zich in de rollercoaster die het weer heet. Extremen in zowel droogte als nattigheid zorgen ervoor dat hoger wordt genoteerd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dinsdag 27 juli noteerde de Matif nog lager voor tarwe maar later in de week ging het flink omhoog met een slot van €223,25 per ton op vrijdag. Maandag trok het septembercontract door en werd 's middags €227,50 genoteerd. De CBoT in Chicago zette aanvankelijk ook hogere prijzen op het bord voor september, maar vrijdag en ook vandaag (maandag 2 augustus) daalde de prijs weer.

Koers maïs door het dak
Ook de koers van korrelmaïs in Parijs ging scherp omhoog tot €284 op vrijdag. Maandagmiddag wordt zelfs op €300 gehandeld. Dit heeft te maken met het expireren van het augustuscontract. Het novembercontract (nieuwe oogst) staat ondertussen op €213,25. In de VS noteert de Amerikaanse maïsnotering juist lager.

Weersextremen zijn de belangrijkste motivator voor de granenmarkt op dit moment. In Noord-Amerika is dat droogte. Zo wordt steeds beter duidelijk dat de oogst van zomertarwe flink lager uitvalt in het noordelijk deel van de VS. Het kan de kleinste oogst in bijna 30 jaar tijd worden. Droogte en hitte dit seizoen zorgen daarvoor. De gebieden waar maïs wordt geteeld krijgen eveneens met droog weer te maken. Lang niet overal is voldoende neerslag gevallen. Dit nieuws is nog niet direct in de markt te bemerken.

Russische oogst verlaagd
Waar in Europa vooral de nattigheid een rol speelt wordt in Rusland ook over droogte gesproken. Dit zorgt ervoor dat de oogst van tarwe goed kan vlotten maar voor de zomergranen, maïs en zonnebloemen is het minder positief. Ook werd bekend dat de variabele exportbelasting van kracht blijft, ook volgend seizoen. Marktbureau IKAR raamt de huidige tarweoogst op 78,5 miljoen ton, tegenover 81,5 miljoen ton voorheen. Het USDA blijft nog vasthouden aan 85 miljoen ton maar komt later deze maand met een nieuwe schatting.

Als gevolg van deze berichtgeving stijgen de prijzen van Russische tarwe. Er wordt nu $254 per ton FOB betaald. Dat is een stijging van $6 met de week ervoor. Tegenvallende opbrengsten in Centraal-Rusland en de Volga-regio worden gemeld. Dit is de belangrijkste reden om het totaal aan tarwe te verlagen. Van het totaal areaal tarwe is nu 15,6 miljoen hectare geoogst.

Wisselend weer
In Europa hebben de combines op veel plekken afgelopen week stilgestaan of nauwelijks kunnen werken. Deze week komt daar hopelijk verandering in. De cijfers qua opbrengst en kwaliteit zijn wisselend. Op vele plaatsen vallen ze niet mee. Het weertype blijft de komende periode wisselend en wisselvallig waardoor van een stabiele oogstperiode geen sprake is. Dat voedt ook de granenmarkt met aan de ene kant prijsstijgingen door droogt een aan de andere kant een teruglopende kwaliteit en moeizaam verlopende oogst.

Kopers van tarwe doen het rustig aan. Landen in het Middellandse Zee gebied tenderen voor tarwe maar kopen fysiek weinig. Vandaag werd bekend dat Egypte slechts 1 lading in Roemenië heeft gekocht. Naast het prijsniveau van de tarwe is vooral de enorme prijsstijging van het transport een hindering voor kopers.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden