Shutterstock

Inside Varkens

Chinese vleesimport stagneert behoorlijk

7 September 2021 - Wouter Baan

De vleesimportcijfers van China over augustus laten een aanzienlijke daling zien. Ondertussen zetten de dalende trend in  varkensprijzen door. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen maand importeerde China 758.000 ton vlees, dit is 8,9% minder dan dezelfde maand vorig jaar. Ten opzichte van een maand eerder is eveneens een daling zichtbaar van 11%. Over heel 2021 bekeken, importeerde China tot en met augustus 6,69 miljoen ton. Dit is krap 2% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De importdaling in de afgelopen maanden is vooral te wijten aan de toenemende beschikbaarheid van varkensvlees in het Aziatische land. Hier plukken Europese vleesexporteur de wrange vruchten van.

Varkensprijzen omlaag
De dalende Chinese vraag heeft zijn weerslag op de varkensprijzen in Europa die aanhoudend onder druk staan. Ook de biggenmarkt lijdt onder deze ontwikkeling, gezien vleesvarkenshouders weinig vertrouwen hebben in de prijsvorming later dit jaar en zodoende terughoudend zijn in het opleggen van nieuwe koppels.

In China zelf is het tekort aan varkensvlees omgeslagen in een overaanbod met dalende varkensprijzen als gevolg. De Chinese overheid is ondertussen begonnen met het opkopen van varkensvlees, maar dat heeft de prijsval nog niet kunnen stoppen.

De gemiddelde Chinese varkensprijs noteert vandaag (dinsdag 7 september) 13,82 yuan per kilo levend gewicht. Dit komt omgerekend neer op €1,80. Op deze niveaus komen varkenshouders in het Aziatische land naar verluidt niet meer uit de kosten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden