Hendrix Genetics

Inside Varkens

Rendementsbarometer biggen naar crisisniveau

15 September 2021 - Stef Wissink

Al sinds juni is het kommer en kwel op de varkensmarkt. De rendementsbarometers van zowel biggen als vleesvarkens gingen over de afgelopen maand dan ook verder onderuit. Met name in de zeugenhouderij wordt pijn geleden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het vertrouwen bij vleesvarkenshouders is compleet zoek, waardoor de biggenprijzen over augustus een flinke tik opliepen. De DCA Biggen Index ging daarom flink onderuit en kwam begin september uit op een stand van 26,2 punten (100 punten is meerjarig gemiddelde). Hoewel het nog geen recordlage stand is komt de index hier nu wel in de buurt. Het rendement in de varkensvermeerdering ligt fors onder het langjarig gemiddelde en het is nog maar de vraag of de gifbeker al leeg is.

Biggenmarkt onveranderd moeizaam
Sinds in juni steeds duidelijker werd dat een opleving van de vleesvarkensmarkt er voorlopig niet in zit, verloopt de handel in biggen moeizaam. Ook in augustus werden biggen goedkoper. De DCA BestPigletPrice daalde van €30 naar €24, een min van 20%. De DCA Biggen Index moest vooral vanwege deze prijsdaling ruim 20 punten terrein prijsgeven, deze daalde van 49,8 in het begin van augustus naar 26,2 punten begin september. Enkel vorig jaar november stond de index enkele weken op een nog lager niveau.

Hoewel de voerprijzen zeer licht daalden bewegen deze historisch gezien op een zeer hoog niveau. De hoge voerkosten blijven dan ook onveranderd een stempel drukken op de rendementen van zeugenbedrijven.

DCA Vleesvarkens Index
De fors gedaalde biggenprijzen zorgen er voor dat het rendement in de vleesvarkenshouderij wat minder hard terugloopt. Ondanks dat de DCA Beursprijs 2.0 voor vleesvarkens in de periode van week 32 tot en met week 36 met €0,10 daalde tot een niveau van €1,24. De index daalde van 96,9 punten begin augustus tot 86,0 punten begin september. Het rendement in de vleesvarkenshouderij ligt inmiddels ook duidelijk onder het meerjarig gemiddelde.

Ook mengvoer voor vleesvarkens daalde over de maand augustus licht in prijs. Evenwel zet deze daling geen echte zoden aan de dijk.

Mestafvoer
De mestafvoer richting akkerbouw kwam pas in de loop van de maand echt goed op gang. Uiteindelijk stegen de prijzen slechts lichtjes. Afvoer van vleesvarkensdrijfmest in het zuiden werd gemiddeld €0,35 per ton duurder en kostte begin september €22,17. In midden bleef de prijsstijging beperkt tot €0,17 per ton en kostte afzet van vleesvarkensdrijfmest begin september gemiddeld €19,50.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden