Ralf Liebhold / Shutterstock

Nieuws Varkens

Supermarkt schiet Duitse varkenshouder te hulp

20 September 2021 - Wouter Baan

In deze crisistijden krijgen varkenshouders in Duitsland hulp uit onverwachte hoek. Diverse grote supermarkten beloven financiële ondersteuning. Ook roepen supermarkten op tot stuntacties om de voorraden af te bouwen. Naar schatting zijn die voorraden 260.000 ton.

Supermarkten worden nogal eens door boeren verketterd vanwege de marktkracht die zijn uitoefenen in de keten. Nu laten Duitse supermarkten zich echter van een andere kant zien door meer te betalen dan in de huidige marktsituatie noodzakelijk is.

€1,50 per varken
Rewe, dat met circa 3.300 winkels een marktaandeel van 20% heeft, betaalt naar eigen zeggen een minimumprijs gebaseerd op de situatie van voor de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Slachterij Westfleisch berekend dit door aan de hand van een premie per geslacht varken die van week tot week kan fluctueren. Voor de tweede week van september bedroeg die bonus €1,50 per varken. Deze bonus is gekoppeld aan dierenwelzijnskeurmerk Initiative Tierwohl.

Ook Edeka en Kaufland hebben hulp aangeboden. Aldi Duitsland opteert ervoor het overaanbod van varkensvlees op te lossen door met prijzen te stunten. Hoewel dit maatschappelijk gezien wat gevoelig ligt, is dit volgens Aldi noodzakelijk om de markt uit het slop te trekken en voorraden van de markt (naar schatting 260.000 ton) te krijgen. Anders vallen er mogelijk varkensbedrijven om, wat de Duitse vleesproductie aantast. Dit verklaart de coulante houding van supermarkten.

Krimp varkensstapel
Supermarkten zijn waarschijnlijk geschrokken van de harde krimp van de Duitse varkensstapel die waarschijnlijk de komende jaren doorzet. Wanneer de prijzen aanhoudend laag blijven, versterkt dit mogelijk de krimp. Op den duur tast dit de beschikbaarheid van Duits varkensvlees aan.

Hoewel de hulp van supermarkten niet wordt afgeslagen, zijn er in de sector wel twijfels of de premies uiteindelijk bij de varkenshouders terechtkomen en niet aan de strijkstok van slachterijen blijft hangen. Helaas voor Nederlandse varkenshouders die aan Duitse slachterijen leveren, zijn de steunpremies veelal gekoppeld aan varkens die voldoen aan de 5D-strategie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden