Shutterstock

Inside Varkens

Aantal zeugen in Spanje schiet verder omhoog

28 September 2021 - Stef Wissink

De Spaanse varkensstapel zet haar expansie koers op volle snelheid voort. Bij de meest recente inventarisatie van het Landbouwministerie in het land in mei werden opnieuw flink meer varkens geteld. Met name het aantal getelde zeugen schiet omhoog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal werden er in mei 32,41 miljoen varkens geteld. Dat waren er 3,3%, ofwel 1,04 miljoen, meer dan in mei vorig jaar. De stijging in dieraantallen komt op het moment dat de varkensmarkt in een ware prijscrisis verkeert. Spaanse exporteurs profiteerden enkele jaren volop van de afzetmogelijkheden in Azië, maar hebben deze nu goeddeels weg zien vallen. Ook zij proberen nu varkensvlees te slijten op de overvolle Europese markt.

Flink meer zeugen
Vooral het aantal getelde zeugen en gelten steeg recent fors. Dit voedt de gedachte dat de varkensvleesproductie in de nabije toekomst nog flink zal toenemen. Er werden in mei 108.000 zeugen meer geteld dan in mei 2020. Een toename van 4,2%. Het totaal aantal zeugen in Spanje komt daarmee uit op 2,66 miljoen stuks.

Dat deze stijging in het aantal zeugen nog niet voorbij is, blijkt uit de cijfers van het aantal vastgestelde gelten in Spanje. Het aantal voor de eerste keer aangedekte gelten steeg met 8,8% tot 297.000 stuks. Het aantal nog niet dragende gelten die op Spaanse bedrijven aanwezig waren, steeg met 11,6% tot ruim 367.000 stuks.

Vanuit meerdere hoeken was de afgelopen maanden al te horen dat de Spaanse zeugenstapel flink zou groeien en dat dit gevolgen gaat hebben voor de Nederlandse biggenexport richting Spanje. Het land heeft de afgelopen jaren veel Nederlandse biggen afgenomen, zeker sinds eind vorig jaar toen Duitsland, traditioneel de belangrijkste afnemer van Nederlandse biggen, het gevraagde volume flink terugschroefde. De meest recente cijfers doen bevroeden dat het wellicht niet meer lang zal duren voordat Spaanse varkenshouders de stallen kunnen vullen met biggen uit eigen land.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden