Shutterstock

Nieuws Landbouwtelling CBS

Sanering varkenshouderij wordt zichtbaar in telling

29 September 2021 - Stef Wissink - 2 reacties

Het aantal varkens in Nederland is het afgelopen jaar, zoals verwacht, flink kleiner geworden. Op 1 april 2021 werden er in totaal krap 11,43 miljoen varkens gehouden op Nederlandse bedrijven. Dat zijn er ruim 500.000 minder dan in april 2020, een daling van ruim 4%.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van de Landbouwtelling 2021. In de loop van 2020 trad de regeling sanering varkenshouderijen in werking. Ondernemers uit concentratie-gebieden Zuid en Oost kregen in deze regeling een subsidie als zij hun varkenshouderij beëindigden. In ruil daarvoor kregen zij een vergoeding voor de varkensrechten en de restwaarde van de te slopen dierverblijven. In de loop van 2020 werd een flink aantal bedrijven gesaneerd.

Aantal zeugen en biggen krimpt sneller dan vleesvarkens
Met name het aantal zeugen is flink kleiner dan een jaar eerder. Er werden op 1 april 2021 in totaal (inclusief opfokzeugen) 67.000 dieren minder geteld. Dat is een daling van 6,5%. In navolging van het gedaalde aantal zeugen was ook het aantal biggen flink kleiner. Volgens de cijfers van het CBS daalde het aantal biggen met ruim 250.000 stuks tot in totaal ruim 5,1 miljoen biggen. Dat zijn er 4,8% minder dan in april 2020.

Het aantal vleesvarkens daalde minder snel. Het aantal zeugenbedrijven dat deelnam aan de saneringsregeling was in verhouding groter dan het aantal vleesvarkensbedrijven. Bovendien nam het aantal vleesvarkens in de zwaarste categorie (>110 kilo) toe. De stijgende trend is al jaren zichtbaar en wordt veroorzaakt door een toename van het gemiddelde geslacht gewicht in Nederland. Hierdoor blijven vleesvarkens tot op hogere gewichten op de bedrijven. In totaal waren er op Nederlandse varkensbedrijven op 1 april 5,25 miljoen vleesvarkens. Ruim 3,5% minder dan een jaar eerder.

In 10 jaar tijd is het aantal varkens met ongeveer 1 miljoen stuks gekrompen: van 12,4 miljoen varkens in 2011 tot 11,4 miljoen in 2021. Met de huidige malaise op de varkens- en biggenmarkt ligt het vooralsnog niet voor de hand dat deze trend nu wordt gestopt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
29 September 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10894393/sanering-varkenshouderij-wordt-zichtbaar-in-telling]Sanering varkenshouderij wordt zichtbaar in telling[/url]
Dat is Europees gezien een daling van 0,4%. En netto groeit de Europese varkensstapel nog fors door.

We moeten ook niet ontkennen dat er voor Nederland steeds meer afzetmarkten gaan wegvallen. Steeds meer landen hebben zelfvoorzienendheid in voedselproductie tot een speerpunt gemaakt. Dat hebben we gezien in de varkenshouderij met oa. landen als Spanje en Rusland. Spanje is in 15 jaar tijd van 60% naar 180% zelfvoorzieningsgraad gegaan. Rusland is van importeur, exporteur geworden en wil dit nog verder uitbreiden. Zonder de varkenspest in China zou de Nederlandse varkenssector er nu heel anders uit zien. Het is de redding geweest voor bedrijven met een groot aandeel vreemd vermogen en vreemde arbeid. Voor deze bedrijven zijn de periode met goede prijzen te kort om een goede buffer aan te leggen om de mindere tijden door te kunnen komen. De ontwikkelingen rondom het wegvallen van afzetmarkten zie je niet alleen in de varkenshouderij maar in steeds meer subsectoren binnen de agrarische sector. Als exporteur heb je daar gewoon last van. Aanverwante bedrijven maken hun functie van het voeden van de wereldbevolking waar, en investeren volop geld verdient bij de Nederlandse boer in de agrarische sectoren in de buitenlanden en brengen als extraatje de Nederlandse kennis en kunde mee. Onze aanverwante bedrijven verplaatsen de productie naar landen waar hun verdienmodellen het meeste opleveren.
Abonnee
appie 29 September 2021
als er een nieuwe ronde komt in 2022 staan er weer veel in de rij om mee te doen! de maatschappelijke druk op vee neem voorals nog steeds toe! daarbij worden alle grotere landen in de wereld zelfvoorzienend...maw varkenshouderij in Nederland is aan de laatste ronde bezig....
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden