Shutterstock

Inside Varkens

Aantal gespeende zeugen Verenigde Staten fors lager

1 Oktober 2021 - Stef Wissink

Hoewel het aantal varkens in de varkens in de Verenigde Staten het afgelopen kwartaal seizoensmatig weer iets is opgelopen ligt het getelde aantal dieren aanzienlijk lager dan een jaar geleden. Met name het aantal zeugen liep flink terug.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het totaal aantal varkens kwam op 1 september 2021 uit op 75,4 miljoen stuks. Dat is 4% minder dan op 1 september 2020, maar 1% meer dan op 1 juni jongstleden. Vorig jaar zomer piekte het aantal varkens, onder andere door corona gerelateerde capaciteitsproblemen in Amerikaanse slachthuizen. In reactie hierop werd de veestapel vervolgens afgebouwd. Ook kampten veehouders met de gevolgen van een nieuwe stam van het Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome (PRRS-virus). Dit zorgde links en rechts voor verhoogde uitval onder zeugen en biggen.

Aantal zeugen flink teruggeschroefd
Er werden het afgelopen kwartaal 3,05 miljoen zeugen gespeend. Dat waren er maar liefst 7% minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In de telling werd varkenshouders ook gevraagd naar het aantal te spenen zeugen in het huidige kwartaal. Het aantal komt voor de periode september tot en met oktober naar verwachting uit op exact 3 miljoen. Dat is 4% minder dan in dezelfde periode vorig jaar, en 6% minder dan dezelfde periode in 2019.

Het aantal biggen en vleesvarkens daalde ook, zij het in iets mindere mate. Het aantal 'market hogs' nam ruim 4% af tot in totaal 69,16 miljoen stuks (2020: 72,1 miljoen). Dat is wel iets meer dan het aantal dat op 1 juni dit jaar werd geteld. Toen lagen er 68,18 miljoen biggen en vleesvarkens op Amerikaanse varkensbedrijven.

Termijnmarkt dikt flink aan
De cijfers tonen een sterkere krimp dan waar vooraf op werd gerekend. Het aanbod van varkens zal het komende halfjaar kleiner uitvallen dan eerder gedacht. De termijnmarkt voor vleesvarkens in de Verenigde Staten liet de afgelopen handelsdagen dan ook sterk herstel zien. Het contract voor levering december steeg van ongeveer $1,61 per kilo geslacht gewicht midden vorige week naar $1,79 op dinsdag 29 september. De krimp in de Amerikaanse productie kan ook de situatie op de overvolle wereldmarkt voor varkensvlees wellicht wat verlichten. Het land is wereldwijd varkensvlees exporteur nummer 2. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden