Shutterstock

Nieuws Coronasteun

Varkensbedrijf kan TVL vangen, maar begin op tijd

12 Oktober 2021 - 2 reacties

Het demissionaire kabinet maakte afgelopen zomer bekend dat de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) ook voor het derde kwartaal wordt opengesteld. De huidige prijscrisis in de varkenshouderij, mede ontstaan door vraaguitval door de coronacrisis, maakt het voor een grote groep varkensbedrijven waarschijnlijk mogelijk de tegemoetkoming aan te vragen. Met nog twee weken te gaan, is het raadzaam op tijd met de aanvraag te beginnen.

TVL aanvragen kan sinds dinsdag 31 augustus en kan tot en met 26 oktober 17.00 uur. De belangrijkste voorwaarde om TVL aan te kunnen vragen is een verwachte omzetdaling van 30% ten opzichte van één van de volgende referentiekwartalen: het derde kwartaal 2019 of het derde kwartaal 2020. Varkenshouders profiteerden in het derde kwartaal 2019 van hoge varkens- en biggenprijzen. De prijzen zijn in de huidige periode dusdanig laag dat de omzet voor dit kwartaal voor een flink aantal bedrijven inderdaad 30% lager uit gaat vallen. Na de aanvraag moet op een later moment documentatie worden aangeleverd om de werkelijke omzetdaling aan te geven.

Opbrengstprijzen tientallen procenten lager
Het huidige kwartaal wordt gekenmerkt door lage prijzen voor biggen en varkens, zeker ten opzichte van het niveau dat in 2019 werd behaald. Zo stond de DCA Beursprijs 2.0 eind september €0,52 lager dan in dezelfde week van 2019: €1,24 tegen €1,76. Dat is een min van 29,5%. De DCA BestPigletPrice staat eind september €18,50 lager. De huidige prijs is €23,50 tegen €45,50 in dezelfde week in 2019. Dat is een daling van bijna 50%. Hoewel deze cijfers niks zeggen over de omzet van specifieke bedrijven over het gehele kwartaal is op tijd inventariseren of je mogelijk recht op een uitkering uit de TVL regeling verstandig.

Een aantal zaken is daarbij volgens Johannes de Boer, bedrijfskundig adviseur van Accon avm, belangrijk. "Ondernemers die zelf de aanvraag willen regelen, moeten eraan denken dat het inmiddels verplicht is om met eHerkenning beveiligingsniveau 3 in te loggen bij RVO. Tot voor kort volstonden inlogmiddelen met veiligheidsniveau 2+. eHerkenning wordt overigens voor steeds meer overheidsinstanties het communicatiemiddel. Vanaf 2022 werkt bijvoorbeeld de Belastingdienst met eHerkenning. Aanvraag voor niveau 3 is niet binnen een paar dagen geregeld, begin daarom op tijd", raadt De Boer aan.

Daarnaast wijst hij op de situatie bij bedrijven waar rechtsvormwijzigingen hebben plaatsgevonden. "In eerste instantie lijkt het bij verandering van rechtsvorm soms niet mogelijk om aanspraak te maken op een Tegemoetkoming Vaste Lasten Q3. In veel gevallen is dat echter wel mogelijk." Nog een belangrijk aandachtspunt is een verklaring van uw accountant, die benodigd is bij TVL aanvragen van boven de €125.000: een zogenaamd accountantsproduct. Ook deze verklaring kost mogelijk wat tijd  om in orde te maken.

Landbouwtoeslag maakt forse steun mogelijk
Voor agrarische bedrijven is de regeling sinds het eerste kwartaal bovendien uitgebreid, aldus De Boer. Sindsdien zit er ook een extra opslag voor landbouwbedrijven in de TVL regelingen verwerkt. "Ondernemers in de land- en tuinbouw hebben te maken met doorlopende kosten bij de verzorging van planten en dieren die niet makkelijk aangepast kunnen worden. De opslag voor land- en tuinbouwbedrijven moet dit compenseren. Waar de TVL in principe slechts het percentage vaste lasten dekt (20%) komt daar nu 21% bij op. De steunbedragen kunnen daarmee behoorlijk oplopen."

Zo kan een (varkens)bedrijf dat in het derde kwartaal van 2019 een omzet draaide van €350.000, maar deze in het derde kwartaal van dit jaar terug zag vallen naar €210.000 (omzetverlies 40%) een bedrag van €57.400 tegemoet zien: 41% van het omzetverlies wordt gecompenseerd.

Meer over

Coronacrisis
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
12 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10894532/varkensbedrijf-kan-tvl-vangen-maar-begin-op-tijd]Varkensbedrijf kan TVL vangen, maar begin op tijd[/url]
De huidige crisis in de varkenshouderij heeft niks te maken met corona maar met productie en daardoor aanbod groei uit concurrerende markten of zelfs voormalige afnemende markten.
jopke 12 Oktober 2021
Klopt, dan moet u het ook maar niet aanvragen.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Nieuws Resultaten

Lockdown op thuismarkt remt zuivelgigant Yili niet

Nieuws Varkens

Tönnies leed fors omzetverlies in 2021

Nieuws Varkensmarkt

Varkensprijs in China worstelt met lockdown

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief