Shutterstock

Inside Varkens

China meldt astronomische groei vleesproductie

18 Oktober 2021 - Wouter Baan

De Chinese varkenssector heeft de productie fors opgeschroefd in het derde kwartaal. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar steeg de productie met maar liefst 43% Ondertussen lijkt het weer iets rustiger te gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De productiegroei tussen juli tot en met september is de hoogste in 3 jaar. Over de eerste drie kwartalen bekeken, steeg de productie met 38% tot 39.17 miljoen ton. De extreme productiegroei is het gevolg van het investeringsbeleid van de grote varkensintegraties in China, die vorig jaar fors hebben uitgebreid toen de prijzen nog hoog waren. Dit als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest die voor een kaalslag in de houderij hadden gezorgd.

Hoge slachtcijfers beperken exportkansen EU
De productiegroei in vlees kan ook afgelezen worden aan de forse toename in het aantal slachtingen. In de eerste 3 kwartalen van dit jaar zijn 491 miljoen varkens geslacht, dit is een toename van 35,9% ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Deze toename beperkt de afzetmogelijkheden voor exporteurs van varkensvlees in het Aziatische land gigantisch. Dat is één van de belangrijkste oorzaken van de varkensprijscrisis die op de Europese markt is ontstaan.

Groeispurt ten einde
Ondertussen lijkt de groeispurt in varkensproductie ten einde. De omvang van de Chinese varkensstapel is tussen juli en september met 2 miljoen gedaald tot ruim 437 miljoen stuks. Daarbij heeft de Chinese overheid aangegeven dat de zeugenstapel wat moet inkrimpen om de prijsdruk op de varkensmarkt tegen te gaan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden