Maciej Bledowski / Shutterstock.com

Inside Varkens

Chinese vleesimport schiet onderuit

15 Oktober 2021 - Wouter Baan - 1 reactie

De geluiden dat China fors minder varkensvlees importeert, worden nu bevestigd door de cijfers. In september lag het importcijfer op het laagste niveau in...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit cijfers van de Chinese douane blijkt dat de vleesimport (grotendeels varkensvlees) in september met 17% is gedaald tot 694.000 ton. Dit is het laagste maandelijkse importvolume sinds februari 2020. Op basis van de daling in september kunnen we concluderen dat de vraaguitval versneld. In augustus bedroeg lag de daling van de vleesimport namelijk nog onder de 10%.

De cijfers onderschrijven het marktsentiment op de Europese varkensmarkt, waarbij slachterijen en vleesexporteurs aangeven dat China sinds de zomer fors minder volumes koopt. Dit blijkt ook uit de exportcijfers over heel 2021. In de eerste drie kwartalen importeerde China 758.000 ton, dat is 0,4% minder dan in 2020.

Chinese varkensprijs onder kostprijs
Dat China fors minder vlees importeert, komt door de rap toegenomen zelfvoorzieningsgraad. Dit zet fors druk op de varkensprijzen die intussen zijn teruggezakt tot zo'n 11,50 Chinese yuan per kilo levend gewicht. Omgerekend komt dit neer op €1,47 per kilo.

In onze begrippen zijn dat wellicht nog acceptabele niveaus, maar in China lijden varkenshouders momenteel flinke verliezen. Om de varkensmarkt te ontlasten heeft de Chinese overheid aangeven dat de zeugenstapel wat moet inkrimpen. Ook voegt China vleesvolumes toe aan de nationale reserves.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox