Shutterstock

Nieuws Nieuwe brancheorganisatie

Crisis brengt Belgische varkenssector bijeen

20 Oktober 2021

De varkenssector in België slaat de handen ineen. Diverse partijen hebben gisteren (19 oktober) een intentieverklaring ondertekend voor de oprichting van een nieuwe brancheorganisatie. De bedoeling is om gezamenlijk sterker uit de crisis te komen. Samenwerking is daarbij het sleutelwoord, waarbij de politiek de leiding heeft.  

In de nieuwe brancheorganisatie komen alle schakels in de keten aan bod. De landbouworganisaties, het Algemeen Boerensyndicaat en Boerenbond, de Federatie van het Belgische Vlees en de Belgian Feed Association. Deze partijen beslaan de voerindustrie, de primaire productie en de slachterijen. Ook de retail conformeert zich. 

Opvallend is ook de rol van de overheid. Zo ligt de organisatie van de branchevereniging in handen van Hilde Crevits, de Vlaams minister van Landbouw en Voeding. Het gezamenlijk belang die de verschillende schakels hebben, is het bestrijden van de crisis.

Crisis bestrijden
De Vlaamse landbouwminister spreekt van ernstig marktfalen in de varkenssector. Ze noemt een cocktail aan factoren die hieraan ten grondslag liggen. In september 2018 doemde bij onze zuiderburen onverwacht Afrikaanse varkenspest (AVP) en sindsdien is het bergafwaarts gegaan.

Vanwege opgelegde exportverboden kon België niet profiteren van de hoge Chinese vraag naar varkensvlees in de afgelopen jaren. Vervolgens kwam de coronacrisis eroverheen en de laatste maanden zijn ook de voerprijzen hard opgelopen. De verdiensten staan zodoende zwaar onder druk. 

Verduurzaming en marktconcepten
Het bestrijden van de crisis is het doel op korte termijn. Vervolgens wil de brancheorganisatie een toekomstgerichte visie uitwerken voor meer perspectief. Speerpunten daarin zijn verduurzaming en het creëren van meerwaarde middels marktconcepten wat enigsinds voorspelbare thema's zijn.

Op Vlaams niveau werd er onlangs €16 miljoen vrijgemaakt om de getroffen varkenshouders wat lucht te bieden. Ook hoopt Crevits op Europese steun, maar daar lijkt Eurocommisaris Janusz Wojciechowski echter geen oren naar te hebben. De bedoeling is dat de brancheorganisatie in november operationeel wordt.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkensexport

Mexico is het nieuwe China voor varkenssector VS

Nieuws Prijscrisis

Noodsteun voor varkenshouders in België

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief