Shutterstock

Inside Varkens

Handel positiever over varkensmarkt

29 Oktober 2021 - Wouter Baan

Hoewel grote prijsverhogingen nog totaal niet in zicht zijn, is de ondertoon op de varkensmarkt weldegelijk wat aan het verbeteren. Vanuit de handel wordt zelfs voorzichtig weer geopteerd voor een kleine prijsverhoging. Hoe reageert de DCA Beursprijs 2.0 hierop?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week kopten we dat er een sprankje hoop was voor de varkensprijs. Dit op basis van input vanuit de vleeshandel die iets positiever aanvoelt nu de dagen korten en het buiten herfstachtiger wordt. Deze week klinken er opnieuw voorzichtig meer optimistische geluiden, dit keer vanuit de varkenshandel. Vanuit de slachterijen wordt de markt nog altijd negatief bestempeld.

Slachtcijfers in de min
Qua plaatsingsmogelijkheden bij slachterijen blijft het passen en meten. De afzetmogelijkheden op de Duitse markt zijn nog kleiner dan ze al waren door de uitbraak van het coronavirus in slachtlocaties van onder meer Tönnies en Danish Crown. Dit taste in de afgelopen week (week 42) ook al het slachtcijfer (net boven de 800.000) aan. In Nederland liet het slachtcijfer een verassende teruggang ziet tot 291.215 wat niet strookt met het seizoenpatroon. Ondertussen nemen de slachtgewichten verder toe tot gemiddeld 99,20 kilo wat wijst op drukkend aanbod van slachtrijpe varkens.  

Uitgaande op de teruglopende slachtcijfers en het ruime aanbod is het positievere gevoel in de varkenshandel op papier niet direct verklaarbaar. Waarschijnlijk is het deels gefundeerd op positieve signalen vanaf de vleesmarkt, waar sommige onderdelenprijzen weer met een schuin oog naar boven kijken. Aan de andere kant moeten we waken voor teveel optimisme, want het gebrek aan arbeidskrachten is en blijft een schrijnend probleem die de sector waarschijnlijk voorlopig nog blijft achtervolgen.

DCA Beursprijs onveranderd 
Tot slot kunnen we concluderen dat de positievere ondertoon in de markt krachtiger wordt. Boven het maaiveld blijft vooralsnog alles gelijk. De DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens noteert voor volgende week op €1,19 per kilo, terwijl de prijs van levende varkens blijft staan op €0,90. Mogelijk dat er noteringen in beweging gaan komen, naarmate de decembermaand dichterbij komt.

Bekijk hier de laatste notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden