Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

AVP slaat toe op Duits vleesvarkensbedrijf

16 November 2021 - Wouter Baan

Op een groot vleesvarkensbedrijf in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern is Afrikaanse varkenspest (AVP) geconstateerd. Daarmee dringt de dierziekte door tot de kern van de varkenssector in Duitsland. Alle dieren zijn intussen geruimd.

Het bedrijf ligt in de regio Rohstock, telt 4.000 vleesvarkens en wordt bestempeld als een modern bedrijf. De situatie is aan het licht gekomen nadat meerdere dieren dood gingen. Het vermoeden dat het hier om AVP ging, werd bevestigd door testuitslagen.

Minister geeft persconferentie
Wat de gevolgen van de besmetting zijn, is nog niet duidelijk. Till Backhaus, De minister van landbouw in Mecklenburg-Vorpommern komt later vandaag met een persconferentie. AVP sloeg vorig jaar september voor het eerst toe in Duitsland, maar tot nu toe werd het virus enkel bij wilde zwijnen vastgesteld. Daarop raakte Duitsland veel exportbestemming kwijt naar de Aziatische markten, waarvan de belangrijkste afzetmarkten als China en Japan nog altijd dichtzitten. Daarbij zitten de varkensprijzen al op een niveau waarop het niet heel veel lager kan.

De uitbraak is slecht nieuws voor de Nederlandse varkenssector Dit omdat er nauw contact is met veel Duitse varkensbedrijven en slachterijen. Wanneer AVP over slaat naar ons land heeft dat grote gevolgen. Dit omdat de hier geen exportbans gelden. De uitbraak in Mecklenburg-Vorpommern mag daarom gezien worden als een wake up call.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensketen vreest naderende AVP

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden