Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws Varkensmarkt

Definitief geen Europese steun aan varkenssector

17 November 2021 - Wouter Baan

Er komt definitief geen Europees steunpakket voor de varkenssector die in een crisis verkeert. Brussel vindt dat de lidstaten zelf moeten bepalen of zij varkenshouders tegemoetkomen.

Tijdens de vergadering van Europese landbouwministers die gisteren (16 november) plaatsvond, liet EU-commissaris Virginijus Sinkeviciu weten dat er geen maatregelen worden genomen door bijvoorbeeld een opkoopregeling van varkensvlees op te tuigen. Sinkeviciu sprak namens Janusz Wojciechowski, de Poolse Eurocommissaris van landbouw, die vanwege corona in quarantaine zit.

Nederland tegen Europese steun
De oproep om wel in te grijpen werd ondersteund door dertien lidstaten, waaronder België en Frankrijk. Nederland en Spanje pleiten niet voor steun, net als Duitsland dat aanvankelijk wel voor was. De motivatie om tegen te stemmen is veelal dat een opkoopregeling van varkensvlees geen oplossing is, maar de problemen uitstelt.

Mogelijk dat de Nederlandse overheid met maatregelen komt om de varkenssector in deze prijscrisis tegemoet te komen. Vorige week liet  Linda Verriet, voorzitter van de Producenten Vereniging Varkenshouderij (POV), in een uitgebreid interview met deze site weten dat de POV met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in gesprek is voor liquiditeitssteun.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden