Shutterstock

Nieuws Outlook Rabobank

Prijscrisis op varkensmarkt zet volgend jaar door

18 November 2021 - 5 reacties

De ontwrichting die dit jaar op de vleesmarkt plaatsvindt, houdt ook in 2022 aan, verwacht Rabobank in haar jaarlijkse Global Animal Protein Outlook. Traditionele vleesbedrijven die niet flexibel zijn, krijgen het lastig. Wat opvalt is dat de bank erg somber is over de situatie op de wereldmarkt voor varkens.

De bank signaleert op 4 vlakken kosteninflatie in de vlees- en visketens. Zo zijn de prijzen van diervoer, arbeid, energie en transport flink opgelopen in de voorbije maanden. Voor veel bedrijven in de dierlijke eiwitketen geeft dit grote uitdagingen. Bedrijven die wendbaar en veerkrachtig zijn, hebben volgens de bank de meeste kansen. Dit door snel in te spelen op de veranderende consumententrends en consumptiepatronen, ingegeven door duurzaamheid en de coronacrisis.

Bedrijven die niet flexibel zijn krijgen het lastig, waarmee de bank een aantal 'open deuren' aanstipt. Een verdere automatisering kan een antwoord zijn op de arbeidskrapte. In de vleesverwerking, waarbij robotisering niet gemakkelijk te implementeren is, ligt dat echter complex.

Varkensvleesprijzen blijven dalen
Wanneer we inzoomen op de vleesmarkt, dan is de bank behoorlijk negatief over varkens. Een aanhoudend overaanbod van varkensvlees op de wereldmarkt is waarschijnlijk, gezien de productie in China alsmaar toeneemt en daarom minder vlees uit Europa, de Verenigde Staten en Brazilië zal importeren.

Het is daarmee waarschijnlijk dat de varkensvleesprijzen in 2022 verder gaan dalen. Daarmee heeft de bank een slechte boodschap voor varkenshouders die al tijden worden geconfronteerd met een aanhoudend prijsdal. De verstoringen door Afrikaanse varkenspest blijven, al zwakt de negatieve impact hiervan volgens de bank af.

Kansen voor kip, rundvlees en vis
Voor het rundvleessegment voorziet de bank stabiele prijzen, ingegeven door een krap aanbod en goede afzetmogelijkheden wereldwijd. In de Verenigde Staten voorziet de bank in 2022 en 2023 een verdere productiedaling die in 2019 is ingezet. De verwachting is dat het aantal runderslachtingen in de VS met 2,5% daalt.

In de pluimveevleesmarkt wordt gerekend op een productiestijging van circa 2%, ingegeven door de goede vraag op de wereldmarkt. De vraag blijft echter ook in 2022 aantrekken, waarmee de productiestijging kan worden opgevangen. Ook de vismarkt heeft goede kaarten in handen. Zalm profiteerde in 2021 van de gestegen thuisconsumptie en nu de afzet weer stijgt, neemt de vraag alleen maar toe. Een productiestijging is daarom geen probleem.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
18 November 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10895261/prijscrisis-op-varkensmarkt-houdt-in-2022-aan]Prijscrisis op varkensmarkt houdt in 2022 aan[/url]
De sleutel tot succesvol ondernemerschap is het kunnen bepalen van het juiste moment van in- en uitstappen.
Abonnee
.... 18 November 2021
Eindelijk eens iets positiefs
info 18 November 2021
Helaas moeten we constateren dat landen zoals China en Rusland meer en meer zelfvoorzienend worden en we ons moeten afvragen hoe lang we de productie van dit mooie stukje vlees nog kunnen volhouden als varkensboer. Zou het dan toch beter zijn om alleen voor de zelfvoorzienende EU burger te produceren, we zien het in de kalfsvlees sector die produceert naar behoefte en hierdoor een nette prijs weet te behalen. Om dit te realiseren zullen er nog veel stoppers komen.
Abonnee
Roy Nillesen 18 November 2021
Alleen door het samenwerken in een verticale integratie en ketensamenwerking zijn er mogelijk verdienmodellen te verbeteren.
20 November 2021
Nederland doet ook op de Europese markt niet meer mee voor de toekomst, met name Spanje neemt de export-productie (binnen en buiten Europa) voor haar rekening. Met name de 4 miljard die men aldaar nog in de productie vergroting en efficiëntie wil investeren gaat ervoor zorgen dat ze daar een nog grotere rol in gaan spelen.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Rabobank

Rabobank: melkveehouderij is kwetsbare sector

Nieuws Rabobank

Rabobank zet 10% meer leningen uit in agri sector

Nieuws Varkens

Rabobank ziet tekorten in varkenshouderij oplopen

Nieuws Zuivelmarkt

Rabobank verwacht geen forse melktoename

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief