ricochet64 / Shutterstock.com

Nieuws Jaarcijfers

Recordwinst Danish Crown, varkenshouder profiteert

23 November 2021 - Wouter Baan

Ondanks de coronacrisis en de prijsval op de varkensmarkt heeft Danish Crown in gebroken boekjaar 2020/21 een recordwinst geboekt. Varkenshouders wacht een aantrekkelijke nabetaling.

In het gebroken boekjaar, dat loopt van juli tot en met juni, kwam de winst uit op 2,2 miljard Deense kronen. Omgerekend met de huidige wisselkoers komt dat neer op een slordige €295 miljoen. Ten opzichte van het vorige gebroken boekjaar is dit een stijging van 5%, terwijl in dat jaar de winst ook al met 46% steeg. Toen ingegeven door de sterke Chinese vraag.  Door de extreme prijsval op de varkensmarkt komt de omzet wel een fractie lager uit, dit kengetal daalt met 4,1% tot omgerekend €7,8 miljard.

Marktfocus betaalt zich uit
Ondanks dat de Chinese afzetmogelijkheden dit jaar behoorlijk zijn afgekalfd, blijven de resultaten overeind. Naast de sterke productpositionering voor varkensvlees in onder andere Noord Europa komt dit mede door de hoge prijzen en goede afzetmogelijkheden van rund- en kalfsvlees.

Danish Crown geeft in een verklaring aan dat ook het onderdeel DAT-SCHAUB, dat dierlijke producten verkoopt aan de farmaceutische industrie steeds beter presteert. Het onderdeel hoort inmiddels tot de topleveranciers aan farmaceutische bedrijven wereldwijd, aldus het concern. 

Nabetaling fractie lager dan vorig jaar
De leden varkenshouders van de coöperatie plukken de vruchten van de goede resultaten. De nabetaling voor de geleverde varkens komt neer op €0,17 per kilo. Voor geleverde slachtzeugen wordt €0,14 per kilo nabetaald. Voor varkenshouders die geconfronteerd worden met een steile prijsval is dit een meevaller, al is de nabetaling wel een fractie lager dan vorig jaar. Dit komt doordat de slachtcijfers in het afgelopen boekjaar met 8% zijn gestegen, waardoor de nabetaling over een groter aantal geleverde kilo's moet worden uitgesmeerd.

Danish Crown heeft zich als doel gesteld om de leveranciers/eigenaars een €0,08 per kilo hogere varkensprijs uit te betalen dan het Europees gemiddelde. Het bedrijf is hier volgens eigen zeggen nu voor het tweede jaar op rij in geslaagd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Danish Crown sluit wederom Deense slachterij

Nieuws Varkens

Danish Crown start per direct met reorganisaties

Nieuws Samenwerking

Vion en Danish Crown sluiten pact in Duitsland

Nieuws Varkens

Danish Crown ziet omzet biologisch vlees afnemen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden