ricochet64 / Shutterstock.com

Nieuws Jaarcijfers

Recordwinst Danish Crown, varkenshouder profiteert

23 November 2021

Ondanks de coronacrisis en de prijsval op de varkensmarkt heeft Danish Crown in gebroken boekjaar 2020/21 een recordwinst geboekt. Varkenshouders wacht een aantrekkelijke nabetaling.

In het gebroken boekjaar, dat loopt van juli tot en met juni, kwam de winst uit op 2,2 miljard Deense kronen. Omgerekend met de huidige wisselkoers komt dat neer op een slordige €295 miljoen. Ten opzichte van het vorige gebroken boekjaar is dit een stijging van 5%, terwijl in dat jaar de winst ook al met 46% steeg. Toen ingegeven door de sterke Chinese vraag.  Door de extreme prijsval op de varkensmarkt komt de omzet wel een fractie lager uit, dit kengetal daalt met 4,1% tot omgerekend €7,8 miljard.

Marktfocus betaalt zich uit
Ondanks dat de Chinese afzetmogelijkheden dit jaar behoorlijk zijn afgekalfd, blijven de resultaten overeind. Naast de sterke productpositionering voor varkensvlees in onder andere Noord Europa komt dit mede door de hoge prijzen en goede afzetmogelijkheden van rund- en kalfsvlees.

Danish Crown geeft in een verklaring aan dat ook het onderdeel DAT-SCHAUB, dat dierlijke producten verkoopt aan de farmaceutische industrie steeds beter presteert. Het onderdeel hoort inmiddels tot de topleveranciers aan farmaceutische bedrijven wereldwijd, aldus het concern. 

Nabetaling fractie lager dan vorig jaar
De leden varkenshouders van de coöperatie plukken de vruchten van de goede resultaten. De nabetaling voor de geleverde varkens komt neer op €0,17 per kilo. Voor geleverde slachtzeugen wordt €0,14 per kilo nabetaald. Voor varkenshouders die geconfronteerd worden met een steile prijsval is dit een meevaller, al is de nabetaling wel een fractie lager dan vorig jaar. Dit komt doordat de slachtcijfers in het afgelopen boekjaar met 8% zijn gestegen, waardoor de nabetaling over een groter aantal geleverde kilo's moet worden uitgesmeerd.

Danish Crown heeft zich als doel gesteld om de leveranciers/eigenaars een €0,08 per kilo hogere varkensprijs uit te betalen dan het Europees gemiddelde. Het bedrijf is hier volgens eigen zeggen nu voor het tweede jaar op rij in geslaagd. 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Halfjaarcijfers

Winst Danish Crown blijft hoog, ondanks inflatie

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Nieuws Varkens

Danish Crown laat weer nieuwe leveranciers toe

Nieuws Varkens

'Hogere varkensprijs draait duimschroef slachters aan'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief