Shutterstock

Nieuws Personeelstekort

Brits drama: massale euthanasie van varkens

1 December 2021

De nachtmerrie van veel Britse varkenshouders is ondanks herhaalde waarschuwingen waarheid geworden. Door een gebrek aan slachtpersoneel raken stallen overvol en zien boeren geen andere oplossing dan het euthanaseren van gezonde varkens.

Varkenshouders waarschuwen al lange tijd voor de problematiek die dreigde te onstaan door de gebrekkige slachtcapaciteit, veroorzaakt door een tekort aan personeel. Een tweetal factoren hebben er voor gezorgd dat er in Groot-Brittannië naar schatting 15% tot 20% minder slachtpersoneel voorhanden is.

Brexit en corona spelen keten parten
Allereerst heeft de Brexit voor een set aan strengere migratieregels voor Europees personeel gezorgd. Daarnaast heeft een flink aantal medewerkers er zelf voor gekozen om vanwege de pandemie niet meer ver van huis aan het werk te gaan.

Het gevolg is dat slachthuizen dit najaar naar schatting 25% minder slachtrijpe dieren afnemen dan dat zij in contracten beloofd hebben. Aangezien het grootbrengen van een slachtrijp varken een langdurig proces is kunnen producenten zich niet snel genoeg aan deze nieuwe omstandigheden aanpassen waardoor het aanbod levende varkens in de stallen snel oploopt

Mogelijk tienduizendend biggen per week 
In Engelse media wordt een aantal van zeker rond 15.000  geëuthanaseerde varkens genoemd, dit gebaseerd op gegevens van bij de National Pig Association (NPA) beschikbare informatie. Het is echter onwaarschijnlijk dat alle gevallen van geëuthanaseerde dieren bij de NPA bekend zijn. Mogelijk gaat het dus om een veel groter aantal varkens. Ook zouden veehouders in sommige gevallen al voorsorteren op de problematiek en drachtige dieren uit voorzorg aborteren.

Uit een survey onder leden van de NPA blijkt dat 11% van hen al varkens heeft moeten laten euthanaseren. Nog eens 10% vreest binnen nu en twee weken op het punt te komen dat dit noodzakelijk wordt. In de meeste gevallen wordt bij euthanasie gekozen voor biggen bij de zeug of pas gespeende biggen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox